Znudziła nam się zwykła, tradycyjna kuchnia. Oczekujemy od cateringów i restauracji czegoś nietypowego i zaskakującego. Dlatego i nasz Szef Kuchni wciąż eksperymentuje, a efekty tych doświadczeń możecie zobaczyć w ‘Afterfitowym’ pudełku. Bez wątpienia opinie będą różne, bo jest ich tyle, ilu Klientów. Na naszą korzyść przeważają te pozytywne, co nas bardzo motywuje do dalszego działania. Dziś nasz Szef kuchni zdradza przepis na Pulpety drobiowe z trawą cytrynową.

NIE MAM CZASU GOTOWAĆ – RADA DIETETYKA

Znaczna część osób w dobie szybkiego tempa życia nie ma czasu gotować pełnowartościowych posiłków. Jedzą źle jakościowo, dużo, śmieciowo. Ci, którzy mogą sobie na to pozwolić zamawiają catering. Nie wszystkich jednak stać na taką dogodność lub nie każdy jest zwolennikiem takiego rozwiązania. Jak więc zadbać oto, byśmy w ciągu tygodnia mieli co jeść? Poniższe pulpety, to idealne rozwiązanie.

Zobacz także: 

  1. Gulasz wołowy z kawą, czekoladą, winogronem i chili
  2. Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą
  3. Indyk po indonezyjsku  i wiele innych.

Gotowe danie można poporcjować w pudełkach i zamrozić. A następnie wyjmować w zależności od potrzeb. Oczywiście nie każdy będzie chciał przez cały tydzień jeść pulpety. Jednak jeśli takich przepisów zbierzemy z 3 – 4, to robi nam się całkiem ‘fajne’ i ‘pokaźne’ zabezpieczenie na wypadek ‘ciężkich czasów’. Gotuj więcej. Mroź, wekuj. Sięgaj po te pudełka czy słoiki zawsze, kiedy tylko potrzebujesz. Nawet nie spodziewasz się tego, jakie to proste. W końcu i tak coś gotujesz i poświęcasz ten czasradzi Dietetyk Aleksandra Łuczak.

pulpety drobiowe afterfit

PULPETY DROBIOWE Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Ilość porcji: 4
Kcal: 1450 (1 porcja 362,5 kcal)
B 157 (39), T 54 (13,5), W 69 (17), F 29 (7), WW 6,9 (2,3)

SKŁADNIKI:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 50 g trawy cytrynowej
  • 70 g selera
  • 70 g pietruszki
  • 70 g pora
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 600 g groszku cukrowego
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szt. papryczki chili
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. PULPETY: Mięso z kurczaka zmielić z białymi częściami trawy cytrynowej. Dodać imbir, czosnek, sól, pieprz, zieloną kolendrę i podsmażoną wcześniej cebulę.
  2. Do masy mięsnej dokładamy jajo i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Lepimy kuleczki wielkości 50 g. Parujemy je ok. 13 – 15 min.
  3. SOS: Seler, pietruszkę, por i chili kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju.
  4. Zalewamy całość wodą ok. 150 ml. Dusimy pod przykryciem ok. 40 min.
  5. Dodajemy sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz, mleczko kokosowe. Całość blendujemy, a następnie redukujemy na patelni do oczekiwanej konsystencji sosu.
  6. Groszek cukrowy delikatnie solimy, a następnie parujemy niespełna 10 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *