Sezon na dynię w pełni, a więc nie mogłoby zabraknąć przepisu z jej użyciem na blogu Afterfit Catering. Wiele osób ma problem z tym warzywem. Poza kremem z dyni nie za bardzo widzi jego zastosowanie. My na co dzień pokazujemy swoim Klientom, że świetnie smakuje w sałatkach w towarzystwie kaszy pęczak czy fety oraz z innymi pieczonymi warzywami. Potrawka z dyni, buraka i brukselki, to receptura naszego Szefa Kuchni.  Danie to idealnie sprawdzi się w menu osób unikających glutenu, laktozy. Nie ma tu także produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego ze spokojem mogą spożywać je wegetarianie i weganie. Smacznego!

DYNIA – WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE

Zanim powiemy o właściwościach odżywczych i leczniczych dyni należy przypomnieć, że nie tylko miąższ wykazuje takie cechy. Pestki dyni oraz nasiona, to idealny surowiec na olej, który tłoczy się na zimno. Warto uwzględnić go w swoim jadłospisie ze względu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko doskonale wpływają na pracę układu nerwowego i poprawiają pamięć oraz koncentrację, ale i poprawiają pracę układu immunologicznego, dzięki czemu możemy zapobiec przeziębieniom i grypie. 

Zobacz przepis na: Sałatkę z pieczoną dynią, fetą lub wędzonym tofu

Dynia jest niskokaloryczna (dostarcza niespełna 30 kcal w 100g produktu). Ze względu na swój pomarańczowy kolor jest źródłem karotenu, w tym witamin A, E, które pozwalają zachować piękną skórę i zdrowie. Dynia to także witaminy tj: C, PP, z grupy B oraz minerały jak: magnez, potas, żelazo, wapń czy fosfor. Czy nadal mamy Was namawiać na potrawkę? Wydaje nam się, że argumentów użyliśmy sporo. Smacznego!

potrawka z dyni , buraka, brukselki afterfit

POTRAWKA Z DYNI, BURAKA I BRUKSELKI

Ilość porcji: 3
Kcal: 1049 (1 porcja 349 kcal)
B 28,8 (9,6), T 71,8 (23,9), W 71,2 (23,7), F 35,1 (11,7), WW 6,9 (2,3)

SKŁADNIKI:

  • 300 g buraków
  • 350 g dyni
  • 250 g brukselki
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • garść kiełków fasoli mung

SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:

  1. Buraki piec przez 1,5 godz. w temp. 160*C.
  2. Obrać i pokroić w kostkę. Dynię oczyścić, obrać i pokroić w kostkę 2 X 2.
  3. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać dynię. Smażyć ok. 10 min.
  4. Dodać rozmrożoną brukselkę, dynię, czosnek, curry, kurkumę, mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Dusić całość ok. 10 min.
  6. Na koniec dodać natkę pietruszki. Ozdobić kiełkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *