Kurczak z zielonym pesto i warzywami to super prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na letnią imprezę grillową w ogrodzie ze znajomymi.
Składniki:
1) młode kartofelki (przepołowione i ew podgotowane) – 500 gramów
2) szalotki (obrane i pocięte wzdłóż na pół) – 200 gramów
3) szparagi (pocięte wzdłóz na pół) – 300 gramów
4) młoda marchewka – 300 gramów
5) fenkuł (pocięty na długie kliny) – 400 gramów
6) główka czosnku (pocięty w poprzek)
7) główki pieczarek – 300 gramów
8) Papryka (pokrojona w paski) – 300 gramów
9) filety z kurczaka – 3 lub 4
Marynata do kurczaka
1) sok brzoskwiniowy – 30 ml
2) ocet balsamiczny – 30 ml
Pesto
1) świeża bazylia – 150 gramów
2) czosnke – 1 ząbek
3) pistacje – 2 łyżki
4) tarty parmezan – 2 łyżki
5) sok z połówki cytryny
6) oliwa – 60 ml
Kurczak z zielonym pesto – sposób przygotowania:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku wrzucamy do miski, skrapiamy łyżką oliwy i starannie obracamy dłońmi, aby pokryła warzywa cienką warstwą. Blachę również lekko natłuszczamy, aby nic nie przywarło podczas pieczenia. Warzywa rozrzucamy na blasze. Dodajemy połówki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez około 30 min.
2) Piersi z kurczaka umyć i osuszyć oraz włożyć do woreczka foliowego. W misce wymieszać składniki do marynaty. Wlać marynatę do woreczka z kurczakiem i dobrze potrząsnąć, aby cały kurczak był nią pokryty. Zamknąć szczelnie woreczek i odstawić na około 1 godzinę. Rozgrzać patelnię grillową lub grilla i smażyć kurczaka po 4 minuty z każdej strony.
3) Bazylię, czosnek i pistacje wrzucić do blendera. Dadać parmezan, sos z cytryny, oliwę i blendujemy. Na koniec dolać odrobinę wody, aby sos był luźniejszy. Piersi z kurczaka oraz warzywa podawać z pesto.
PRO TIP: Jeśli możliwe piersi z kurczaka marynować przez noc w lodówce.
PRZECZYTAJ NA NASZYM BLOGU: Zdrowa majówka – czyli dietetyczne grillowanie, aby było smacznie i zdrowo
WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: 8 pomysłów na marynatę do kurczaka