Dzisiaj mamy dla Was przepis na kruche ciasto gryczane ze śliwkami. Inspiracja kulinarna specjalnie dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają słodycze, ale są na diecie.

Składniki:

1) szklanka mąki gryczanej

2) szklanka płatków owsianych błyskawicznych

3) łyżeczka cynamonu

4) łyżeczka proszku do pieczenia

5) sól – 1/2 łyżeczki

6) daktyle – 5 sztuk

7) łyżeczka ekstraktu z wanili

8) duży banan – 1 sztuka

9) mleko sojowe – 1/2 szklanki

10) ocet jabłkowy łyżeczki

11) śliwki – około 10-15 sztuk

12) płatki migdałów – 3 łyżki

13) świeże porzeczki – 2 garści

Kruche ciasto gryczane ze śliwkami – sposób przygotowania:

1) Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Do drugiej miski wrzuć wszystkie składniki mokre: posiekane daktyle, banan, ekstrakt z wanilii, mleko sojowe, ocet. Całość zblenduj. Wymieszaj składniki suche i mokre, aż masa stanie się jednolita.

2) Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowane ciasto. Na górę połóż śliwki pokrojone w ćwiartki. Piecz przez 20-25 minut. Po wyjęcia z piekarnika posyp płatkami migdałowymi i połóż gałązki porzeczek.

Gryczane ciasto od AfterFit Catering Dietetyczny

SPRAWDŹ TEŻ NASZ PRZEPIS NA: Mrożone batoniki jogurtowe z owocami i granolą

ZOBACZ RÓWNIEŻ: 13 przepisów na zdrowe słodycze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *