Dzisiaj mamy dla Was przepis na kruche ciasto gryczane ze śliwkami. Inspiracja kulinarna specjalnie dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają słodycze, ale są na diecie.
Składniki:
1) szklanka mąki gryczanej
2) szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3) łyżeczka cynamonu
4) łyżeczka proszku do pieczenia
5) sól – 1/2 łyżeczki
6) daktyle – 5 sztuk
7) łyżeczka ekstraktu z wanili
8) duży banan – 1 sztuka
9) mleko sojowe – 1/2 szklanki
10) ocet jabłkowy łyżeczki
11) śliwki – około 10-15 sztuk
12) płatki migdałów – 3 łyżki
13) świeże porzeczki – 2 garści
Kruche ciasto gryczane ze śliwkami – sposób przygotowania:
1) Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Do drugiej miski wrzuć wszystkie składniki mokre: posiekane daktyle, banan, ekstrakt z wanilii, mleko sojowe, ocet. Całość zblenduj. Wymieszaj składniki suche i mokre, aż masa stanie się jednolita.
2) Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowane ciasto. Na górę połóż śliwki pokrojone w ćwiartki. Piecz przez 20-25 minut. Po wyjęcia z piekarnika posyp płatkami migdałowymi i połóż gałązki porzeczek.
SPRAWDŹ TEŻ NASZ PRZEPIS NA: Mrożone batoniki jogurtowe z owocami i granolą
ZOBACZ RÓWNIEŻ: 13 przepisów na zdrowe słodycze