Galette gryczane z szynką parmeńską – to idealny przepis na proste i szybkie śniadanie.

Składniki:

Na naleśniki

1) mąka gryczana – szklanka

2) jajka – 2 sztuki

3) mleko (może być roślinne) – 2 szklanki

4) woda mineralna – szklanka

5) sól – szczypta

6) olej rzepakowy – do smażenia

Nadzienie

1) rukola – garść

2) pomidorki koktajlowe – 10 sztuk

3) szynka dojrzewająca – 3 plastry

4) oliwa – 2 łyżki

5) sok z cytryny – 0,5 łyżeczki

6) sól i pieprz – do smaku

Na tzatziki

1) jogurt grecki – 200 gramów

2) ogórki – 100 gramów

3) czosnek – 1/2 ząbka

4) sól i pieprz

5) oliwa – łyżeczka

Galette gryczane – sposób przygotowania:

1) Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem i startym przez praskę czosnkiem. Dodać sól i pieprz oraz polać oliwą

2) Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj łyżką lub mikserem. Powinno być gęstsze niż to na bazie mąki pszennej. Odstaw je na 15-20 minut.

3) Na rozgrzaną patelnie wlej kilka kropli oleju. Rozprowadź ciasto bardzo cienko i smaż naleśniki około pół minuty z każdej strony.

4) Rukolę umyj, pomidorki pokrój na połówki, a szynkę na paski.

5) Na przestudzone naleśniki kładź porcję warzyw oraz szynki . Polej oliwą wymieszaną sosem z cytryny doprawioną solą i pieprzem. Złóz naleśniki na połowe i podawaj z tzatzikami ;).

PRO TIP: Szynkę parmeńską możesz przesmażyć na patelni, żeby była bardziej chrupiąca.

 

Galette gryczane z szynką parmeńską

NASZA PROPOZYCJA NA INNE PYSZNE ŚNIADANIE: Ciabata ze szparagami, szynką szwardzwaldzką i jajkiem sadzonym polana sosem holenderskim [PRZEPIS]

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: 10 pomysłów na pyszne śniadania od kuchnia bazylii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *