Galette gryczane z szynką parmeńską – to idealny przepis na proste i szybkie śniadanie.
Składniki:
Na naleśniki
1) mąka gryczana – szklanka
2) jajka – 2 sztuki
3) mleko (może być roślinne) – 2 szklanki
4) woda mineralna – szklanka
5) sól – szczypta
6) olej rzepakowy – do smażenia
Nadzienie
1) rukola – garść
2) pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
3) szynka dojrzewająca – 3 plastry
4) oliwa – 2 łyżki
5) sok z cytryny – 0,5 łyżeczki
6) sól i pieprz – do smaku
Na tzatziki
1) jogurt grecki – 200 gramów
2) ogórki – 100 gramów
3) czosnek – 1/2 ząbka
4) sól i pieprz
5) oliwa – łyżeczka
Galette gryczane – sposób przygotowania:
1) Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem i startym przez praskę czosnkiem. Dodać sól i pieprz oraz polać oliwą
2) Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj łyżką lub mikserem. Powinno być gęstsze niż to na bazie mąki pszennej. Odstaw je na 15-20 minut.
3) Na rozgrzaną patelnie wlej kilka kropli oleju. Rozprowadź ciasto bardzo cienko i smaż naleśniki około pół minuty z każdej strony.
4) Rukolę umyj, pomidorki pokrój na połówki, a szynkę na paski.
5) Na przestudzone naleśniki kładź porcję warzyw oraz szynki . Polej oliwą wymieszaną sosem z cytryny doprawioną solą i pieprzem. Złóz naleśniki na połowe i podawaj z tzatzikami ;).
PRO TIP: Szynkę parmeńską możesz przesmażyć na patelni, żeby była bardziej chrupiąca.
NASZA PROPOZYCJA NA INNE PYSZNE ŚNIADANIE: Ciabata ze szparagami, szynką szwardzwaldzką i jajkiem sadzonym polana sosem holenderskim [PRZEPIS]
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: 10 pomysłów na pyszne śniadania od kuchnia bazylii