Dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis Kucharzy Afterfit Catering. Indyk po indonezyjsku, to idealna propozycja dla osób stosujących diety wysokoenergetyczne. Bób oraz filet z indyka dostarczą sporych ilości białka, natomiast ryż – węglowodanów. Danie z powodzeniem może być spożywane tuż po intensywnym treningu lub na trzy godziny przed.
INDYK PO INDONEZYJSKU – ORIGINAL
W oryginalnej wersji przepisu nie znajdziemy bobu czy orzechów. Pojawią się jednak grzyby shitake oraz cebula dymka, którą kochają w tamtejszych rejonach. Nie! Nie odcinają szczypioru. Tamtejsza ludność sieka wszystko razem, a następnie dodaje do różnorodnych dań. Kuchnia indonezyjska pachnie wyśmienicie!
W tamtejszych rejonach pojawia się także olej sezamowy, który dostarcza wielu cennych dla zdrowia NNKT. Z punktu widzenia kulinarnego, olej ten jest charakterystyczny, słodkawy i sprawdzi się, jako dodatek do dań z wooka. Bo taką metodą przygotowywany jest indyk po indonezyjsku w oryginalnej wersji Jeśli jednak masz zwykłą patelnię, to nie szkodzi. Rozgrzej ją mocno! I staraj się podtrzymać wysoką temperaturę. Będzie pysznie! zobaczysz! Łap przepis! Daj znać czy smakowało!
Zobacz także: KASZOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ, BOBEM I FETĄ
INDYK PO INDONEZYJSKU – PRZEPIS
Ilość porcji: 3
Kcal: 2208(1 porcja 736 kcal)
B 122 (40), T 105 (35), W 195 (65), F 34 (11), WW 20 (6,6)
SKŁADNIKI:
- 1 długa, ostra, zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól do smaku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 35 dag piersi z indyka
- opakowanie mrożonego bobu
- ½ szklanki orzechów ziemnych solonych
- 100 ml drobiowego bulionu
- łyżka startego imbiru
- 30 dag ugotowanego ryżu basmati
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- pęczek kolendry
- limonka do smaku
- 30 g grzybów shitake
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój w kostkę ostrą papryczkę, czosnek, cebulę i 2 łyżki oleju.
- Doprawiamy solą i cukrem. Łączymy z pokrojoną w kostkę piersią z indyka. Odstawiamy całość na 30 min.
- Bób rozmrażamy i łuskamy. (NIE PODJADAMY;) )
- Rozgrzewamy pozostały olej na patelni i smażymy kurczaka.
- Po 5 minutach dodajemy orzechy, podlewamy bulionem wymieszanym z imbirem.
- Dodajemy do całości bób, grzyby shitake oraz ryż. Smażymy.
- Doprawiamy miodem oraz sosem sojowym.
- Staramy się wszystko dobrze podsmażyć.
- Podajemy ze świeżą kolendrą.
Smacznego!
Komentarz: