Dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis Kucharzy Afterfit Catering. Indyk po indonezyjsku, to idealna propozycja dla osób stosujących diety wysokoenergetyczne. Bób oraz filet z indyka dostarczą sporych ilości białka, natomiast ryż – węglowodanów. Danie z powodzeniem może być spożywane tuż po intensywnym treningu lub na trzy godziny przed.

INDYK PO INDONEZYJSKU – ORIGINAL

W oryginalnej wersji przepisu nie znajdziemy bobu czy orzechów. Pojawią się jednak grzyby shitake oraz cebula dymka, którą kochają w tamtejszych rejonach. Nie! Nie odcinają szczypioru. Tamtejsza ludność sieka wszystko razem, a następnie dodaje do różnorodnych dań. Kuchnia indonezyjska pachnie wyśmienicie!

W tamtejszych rejonach pojawia się także olej sezamowy, który dostarcza wielu cennych dla zdrowia NNKT. Z punktu widzenia kulinarnego, olej ten jest charakterystyczny, słodkawy i sprawdzi się, jako dodatek do dań z wooka. Bo taką metodą przygotowywany jest indyk po indonezyjsku w oryginalnej wersji Jeśli jednak masz zwykłą patelnię, to nie szkodzi. Rozgrzej ją mocno! I staraj się podtrzymać wysoką temperaturę. Będzie pysznie! zobaczysz!  Łap przepis! Daj znać czy smakowało!

Zobacz także: KASZOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ, BOBEM I FETĄ

INDYK PO INDONEZYJSKU – PRZEPIS

Ilość porcji: 3 
Kcal: 2208(1 porcja 736  kcal)
B 122 (40), T 105 (35), W 195 (65), F 34 (11), WW 20 (6,6)

SKŁADNIKI:

  • 1 długa, ostra, zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 35 dag piersi z indyka 
  • opakowanie mrożonego bobu
  • ½ szklanki orzechów ziemnych solonych
  • 100 ml drobiowego bulionu
  • łyżka startego imbiru
  • 30 dag ugotowanego ryżu basmati
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • pęczek kolendry
  • limonka do smaku
  • 30 g grzybów shitake

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój w kostkę ostrą papryczkę, czosnek, cebulę i 2 łyżki oleju.
  2. Doprawiamy solą i cukrem. Łączymy z pokrojoną w kostkę piersią z indyka. Odstawiamy całość na 30 min.
  3. Bób rozmrażamy i łuskamy. (NIE PODJADAMY;) )
  4. Rozgrzewamy pozostały olej na patelni i smażymy kurczaka.
  5. Po 5 minutach dodajemy orzechy, podlewamy bulionem wymieszanym z imbirem.
  6. Dodajemy do całości bób, grzyby shitake oraz ryż. Smażymy.
  7. Doprawiamy miodem oraz sosem sojowym.
  8. Staramy się wszystko dobrze podsmażyć.
  9. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Smacznego!

Komentarz:

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *