“Ryba, curry i ciecierzyca? Nie za dużo się tu dzieje?” – pomyśli od razu Kowalski. Jednak zaufajcie nam, że ten przepis zyska sympatię niejednego konesera. Idealny stosunek białka zwierzęcego z dorsza oraz roślinnego z ciecierzycy sprawi, że posiłek będzie zaspokajał potrzeby żywieniowe osób aktywnych i doskonale wtapia się w wymagający jadłospis.
MOC CURRY W POMIDOROWYM CURRY
Curry to znana kuchni wschodniej mieszanka przypraw, która w ostatnich dziesięcioleciach zadomowiła się także w kuchni polskiej. Najczęściej w jej skład wchodzi kurkuma, kumin, chili, imbir, pieprz, chili, gorczyca a nawet goździki, gałka muszkatołowa i cynamon. Charakterystyczne smaki nie każdemu pasują, jednak warto czasami dodać jej do swoich posiłków. Dlaczego?
Zobacz także: INDYK PO INDONEZYJSKU – PRZEPIS
Ta niesamowita kompozycja przypraw posiada szereg właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo – naczyniowego, układ immunologiczny, a także blokuje procesy nowotworzenia. Curry, to także olejki eteryczne oraz bogactwo witaminy A, fosforu, wapnia, witaminy C i żelaza. Poznaj nasz przepis na Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą i poznaj niesamowite zastosowanie tej przyprawy!
PRZEPIS NA CURRY POMIDOROWE Z DORSZEM I CIECIERZYCĄ – PRZEPIS
Ilość porcji: 3
Kcal: 990 (1 porcja 330 kcal)
B 61,2 (20,4), T 44 (14,6), W 70,6 (25,53), F 26,4 (8,8), WW 7,2 (2,4)
SKŁADNIKI:
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- szczypta kuminu, kurkumy i garam masala
- 400 g krojonych pomidorów
- 250 ml bulionu
- ⅓ szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 200 g filetu z dorsza
- 100 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:
- Na oliwie podsmaż małą cebulę.
- Dodaj 3 ząbki posiekanego czosnku.
- Dodaj ½ łyżeczki papryczki chili, 1 łyżeczkę kuminu i kolendry.
- Dodaj ½ łyżeczki kurkumy i garam masala.
- Dodaj 400g pokrojonych pomidorów i szklankę bulionu.
- Dodaj ⅓ szklanki ugotowanej ciecierzycy i gotuj przez 7 – 10 min.
- Dodaj 200 g filetu z dorsza i gotuj 5 min.
- Dodaj 100 ml mleka kokosowego.
- Dodaj garść świeżej kolendry i zamieszaj.
Komentarz:
Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy