Autor: Dorota Traczyk – dietetyk i dietetyk sportowy
DIETA WEGAŃSKA U SPORTOWCÓW
Roślinna, czyli taka, która składa się z roślin. Bez mięsa, bez jaj, bez mleka i wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Przegięcie? Niekoniecznie! Dieta wegańska u sportowców. Czy jest zdrowa?
Wydawać by się mogło, że jeśli większość z nas wychowana została na diecie „wszystkożernej” to tak musi pozostać. Nic bardziej mylnego. Dietę wegańską niestety wiele osób kojarzy z dietą wychudzonych, niedożywionych wege-anarchistów. W dzisiejszym wpisie chciałabym nieco odczarować tę dietę i położyć nacisk na jej zalety. A jest ich bardzo dużo.
DLA JASNOŚCI, DIETA WEGAŃSKA SKŁADA SIĘ Z:
Warzyw, owoców, zbóż, traw, strączków i produktów z nich wytworzonych (tofu, tempeh, mleko sojowe), nasion, orzechów i pestek. Przy okazji warto wspomnieć, że ilość wege-słodyczy i półproduktów jest obecnie bardzo szeroka. Często produkty wegańskie wzbogaca się o wapń i witaminę B12, która naturalnie w diecie wegańskiej nie występuje (trzeba ją suplementować).
DLACZEGO DIETA ROŚLINNA BĘDZIE SIĘ SPRAWDZAĆ U OSÓB AKTYWNYCH?
Z paru przyczyn!
Przede wszystkim – rozsądna dieta wegańska (taka, w której unikamy głębokiego smażenia i nie kusimy się na olbrzymią ilość słodyczy) jest pełnowartościowa i wysokowęglowodanowa. Jej podstawa – zboża i strączki – są źródłem węglowodanów złożonych, białka i witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy sportowca. Dodatkowo, „trawa” (czyt. sałata, szpinak, jarmuż), którą tak chętnie jedzą osoby na diecie roślinnej – dostarcza dużej ilości składników śladowych. Czy to magnez, cynk, potas, żelazo (niestety w formie słaboprzyswajalnej, ale jednak!) – liście są skarbnicą składników mineralnych!
Dodatkowo, wege jest lekkostrawne bardziej niż smażone mięso. Choć wiele osób kojarzy fasolę i cieciorkę z nieprzyjemnościami w brzuchu/jelitach, to prawda jest taka, że zarówno flora jelitowa, jak i układ pokarmowy przyzwyczajają się do zarówno dużej ilości błonnika, jak i strączków – znosząc nieprzyjemne objawy. Jemy więc do syta, ale nie czujemy kamienia na żołądku. Dzięki temu możemy szybko wykonać trening po posiłku i dostarczyć z nim sporej ilości energii.
Dieta wegańska i wegetariańska, zawierają zwykle więcej warzyw i owoców, które są niskokaloryczne. Weganie wobec tego często jedzą objętościowo bardzo dużo – wciąż pozostając szczupli. Dieta wegańska może sprawdzić się fantastycznie w roli poskramiacza apetytu!
O tym, „Jak schudnąć?” przeczytacie w najnowszym ebooku.
http://bit.ly/jak-schudnac-ebook
A w nim, na 87-miu stronach:
➡ Krok po kroku JAK zdrowo schudnąć – w tym ustalić własny rozkład makroskładników i energię!
➡ Praktyczne porady!
➡ Przykładowy dokładny jadłospis na 14 dni, a w tym 7 dni na 1800kcal!!! 😀 ?
➡ Przepisy – także roślinne!
Dieta wege jest także niesamowicie prosta w przygotowywaniu i stosowaniu.
JAK STWORZYĆ PEŁNOWARTOŚCIOWY WEGAŃSKI POSIŁEK?
- fasola czerwona i ryż pełnoziarnisty i warzywa;
- makaron z tofu i warzywa;
- jaglanka na mleku sojowym i owoce
- gulasz z soczewicą i kaszą gryczaną
NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ?
- Dostarczaj odpowiedniej ilości białka – z tofu / strączków / nasion i orzechów
- Dbaj o przyswajalność żelaza – łącząc warzywa liściaste z tymi bogatymi w witaminę C oraz unikaj popijania kawą/herbatą posiłków
- Dostarczaj wapń i żelazo – z zielonymi warzywami, wysokozmineralizowaną wodą i dodatkiem alg/glonów do diety (może jakaś wege azjatycka potrawa? 🙂 ), a także fig suszonych i orzechów
- Pamiętaj, aby mimo niskej gęstości odżywczej diety (duża objętość – mało kalorii) spożywać produkty wysokoenergetyczne, jeśli jesteś aktywny fizycznie – masło orzechowe, daktyle, tahini i ciastka owsiane z produktów roślinnych – też są wegańskie!
- Urozmaicaj menu – to podstawa zdrowej diety!