Ania i Piotrek z bloga http://okiemidlonmi.blogspot.com/, to świeżo upieczeni rodzice. Wiedzą, jak ciężko jest zadbać o zdrowie i dietę osobom zapracowanym, z napiętym grafikiem. Przedstawiają swoje rozwiązania, które jak najbardziej sprawdzają się nawet przy małym, wymagającym dziecku. Koktajle są proste, gęste odżywczo, a więc sprawdzą się nie tylko podczas połogu, ale i innych stanach fizjologicznych, wymagających interwencji żywieniowej m.in. podczas jesiennego przesilenia. Polecam!
Autor: Ania i Piotrek
Blog: http://okiemidlonmi.blogspot.com/
Witajcie Kochani,
W naszym życiu pojawił się niedawno nowy członek bloga – nasz syn. Wiemy, jak wiele wyzwań stoi przed młodymi rodzicami, a zwłaszcza przed każdą świeżo upieczoną Mamą. Podzielimy się z Wami naszym prostym patentem na to, by pomóc Młodym Mamom wrócić do formy i wzmocnić organizm po tym niesamowitym i trudnym dla niego doświadczeniu jakim jest ciąża. 🙂 Taki zestaw regeneracyjny z naszego życia wzięty. 🙂
5 ODŻYWCZYCH KOKTAJLI WG OKIEM I DŁOŃMI – WSTĘP
Ciąża to stan, w którym organizm kobiety przechodzi istną rewolucję. Jest obciążony pod prawie każdym względem, a zwłaszcza dostaje po uszach metabolizm. Odpowiednia dieta jest wtedy kluczowa, aby zarówno Mama jak i dziecko, które rozwija się w niej, mieli dostarczone wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz mikro- i makroelementy.
Wszędzie znajdziemy mnóstwo rad i wskazówek co jeść w tym czasie. Natomiast jak powinna wyglądać dieta po ciąży? Informacji z tym związanych jest już znacznie mniej, a jeśli już dotyczą Mam karmiących piersią. Po porodzie organizm Mamy przechodzi kolejną rewolucję. Tym razem wysiłek związany z porodem oraz z donoszeniem ciąży mogą zebrać obfite żniwa w organizmie Mam, jeśli nie będą dbały o prawidłowe odżywianie. Tak samo jak w trakcie ciąży. Po porodzie każda kobieta powinna zadbać o to, co ląduje na jej talerzu. Dieta jest bazą, która pozwoli wrócić Mamie do formy oraz zregenerować i wzmocnić organizm. To przecież bardzo ważne, by była w dobrej kondycji i stanie nie tylko dla siebie, ale i dla swojego dziecka.
JAK WZMOCNIĆ SWÓJ ORGANIZM W TAK WYMAGAJĄCYCH STANACH FIZJOLOGICZNYCH?
Idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu i dostarczenie mu tego, co dla niego cenne są koktajle owocowo-warzywne z różnymi dodatkami. Goszczą one u nas od dawna i pijemy je bardzo często. Nazywamy je zdrowiem w płynie. Dostarczyć w takiej formie możemy sobie zarówno porcję warzyw jak i owoców oraz tak potrzebnych nam zdrowych tłuszczy. Koktajle są wygodne do zabrania ze sobą w drogę czy do pracy. Młoda Mama może zabrać go ze sobą na spacer z dzieckiem, dbając w ten sposób o regularność posiłków. Może w ten sposób wesprzeć swój powrót do formy sprzed ciąży, nie tylko pod kątem zdrowia i kondycji, ale również i wagi.
W koktajlach królują u nas połączenia warzywno-owocowe z orzechami lub dodatkiem zdrowego oleju oraz dodatkiem dopełniającym – np. płatkami owsianymi, błonnikiem witalnym, czy nasionami chia. Dają nieograniczone pole manewru i naszej pomysłowości. Jeśli się odpowiednio przygotujemy, ich zrobienie zajmuje kilka minut – to kolejna zaleta – błyskawiczność wykonania. Docenią to zwłaszcza świeżo upieczone Mamy, gdyż zwykle czasu wtedy brakuje na wszystko. 🙂
Oto pięć naszych propozycji na koktajle dla Młodych Mam:
-
- Koktajl z bananem, kiwi, orzechami włoskimi, zielonym jęczmieniem, mielonym ostropestem oraz świeżą bazylią
-
- Koktajl z jabłkiem, selerem naciowym, truskawkami, pestkami dyni i słonecznika oraz kurkumą i chili
-
- Koktajl z brzoskwinią, borówkami, natką pietruszki, błonnikiem witalnym, cynamonem oraz olejem z pestek dyni
-
- Koktajl z jabłkiem, śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia
- Koktajl z bananem, szpinakiem, cytryną, płatkami owsianymi, imbirem i olejem lnianym
1. KOKTAJL Z BANANEM, KIWI, ORZECHAMI WŁOSKIMI, ZIELONYM JĘCZMIENIEM, MIELONYM OSTROPESTEM I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
– 1 średni banan
– 1 kiwi
– 1 płaska łyżeczka zielonego jęczmienia
– 1 płaska łyżeczka mielonego ostropestu
– 5 orzechów włoskich (całych, nie połówek)
– 10 liści świeżej bazylii
– 200 ml mleka lub mleka roślinnego, ewentualnie wody
WYKONANIE:
Orzechy zalewamy mlekiem, mlekiem roślinnym lub wodą i odstawiamy na godzinę, lub na noc w do lodówki. Gdy bardzo nam się spieszy możemy w ogóle ich nie moczyć. Dodajemy banana, kiwi, bazylię, zielony jęczmień i mielony ostropest. Miksujemy na gładko i gotowe. 🙂
2. KOKTAJL Z JABŁKIEM, SELEREM NACIOWYM, TRUSKAWKAMI, PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA ORAZ KURKUMĄ I CHILI
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
– 1 jabłko
– 1-2 łodygi selera naciowego
– 100 g truskawek lub ¾ szklanki
– 1 łyżka pestek dyni
– 1 łyżka pestek słonecznika
– ¼ łyżeczki kurkumy
– szczypta suszonego chili lub świeżego wedle uznania
– 200 ml mleka lub mleka roślinnego, ewentualnie wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, zalewamy wybranym płynem i miksujemy na gładko. Pestki dyni i słonecznika są na tyle miękkie, że nie wymagają wcześniejszego moczenia. Uważajcie z chili, by nie wyszło zbyt pikantne. 🙂
3. KOKTAJL Z BRZOSKWINIĄ, BORÓWKAMI, NATKĄ PIETRUSZKI, BŁONNIKIEM WITALNYM ORAZ OLEJEM Z PESTEK DYNI
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
– 1 brzoskwinia
– ½ – ¾ szklanki borówek amerykańskich
– 1 duża garść natki pietruszki lub mały pęczek
– 2 łyżeczki błonnika witalnego
– ¼ łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka oleju z pestek dyni
– 200 ml mleka lub mleka roślinnego, ewentualnie wody
WYKONANIE:
Błonnik witalny wsypujemy do wybranego płynu i zostawiamy na minimum godzinę na blacie lub na noc w lodówce, aby napęczniał i przybrał formę żelu. Brzoskwinię, borówki, natkę pietruszki, olej z pestek dyni oraz cynamon wrzucamy do namoczonego błonnika i miksujemy na gładko. Pijemy na zdrowie. 🙂
4. KOKTAJL Z JABŁKIEM, ŚLIWKAMI, JARMUŻEM, CYTRYNĄ, IMBIREM I NASIONAMI CHIA
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
– 1 jabłko
– 3-4 większe śliwki
– 1-2 duże garście liści jarmużu
– 1-2 cm korzenia imbiru
– ¼ cytryny bez skórki lub 1 łyżka stołowa soku
– 1 łyżka nasion chia
– 200 ml mleka lub mleka roślinnego, ewentualnie wody
WYKONANIE:
Nasiona chia wsypujemy do wybranego płynu i moczymy minimum przez godzinę w temperaturze pokojowej lub na noc zostawiamy w lodówce. Do napęczniałych nasion chia dodajemy jabłko, śliwki, jarmuż, imbir i cytrynę, po czym wszystko miksujemy na gładko. Zielone pyszności gotowe. 🙂
5. KOKTAJL Z BANANEM, SZPINAKIEM, CYTRYNĄ, PŁATKAMI OWSIANYMI, IMBIREM I OLEJEM LNIANYM
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
– 1 średni banan
– 3 garście szpinaku świeżego baby
– ¼ cytryny bez skórki lub 1 łyżka stołowa soku
– 1-2 cm korzenia imbiru
– 1 łyżka oleju lnianego
– 3 łyżki płatków owsianych górskich
– 200 ml mleka lub mleka roślinnego, ewentualnie wody
WYKONANIE:
Płatki owsiane górskie moczymy w wybranym płynie najlepiej na noc i zostawiamy w lodówce, lub minimum przez godzinę. Dodajemy pozostałe składniki – banana, szpinak, cytrynę, imbir, olej lniany i miksujemy na gładko. Gotowe. 🙂
Pijcie na zdrowie i dajcie koniecznie znać, które połączenie najbardziej Wam smakowało. 🙂
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania & Piotrek