500 kilokalorii na 1 posiłek? Oszaleliście?! – Na to wygląda… Jednak należy pamiętać, że poza ilością, ważna jest też jakość spożywanej energii. Dodatkowo wegański budyń z awokado i bananem, to idealne rozwiązanie potreningowe, a także dla osób, które nie mają czasu jeść. Wysoka gęstość odżywcza posiłku w szybkim czasie zaspokoi zapotrzebowanie na niezbędne witaminy i minerały. Zaryzykuj! Raz nie zawsze, dwa nie często.

NNKT – SKUTKI NIEDOBORÓW

Orzechy i awokado zawierają sporą ilość tłuszczów. Zgodzimy się! Jednak należy pamiętać, że tłuszcze, tłuszczom nierówne, a i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jak sama nazwa mówi są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jakie są skutki niedoborów w tym zakresie? Niskie stężenie NNKT w diecie prowadzi do upośledzenia pracy narządów takich jak np. nerki, wątroba czy serce. Dodatkowo niedobór zwiększa podatność na infekcje, powoduje niedobór płytek krwi oraz zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi. Co gorsza, może prowadzić do bezpłodności. Problemu dotykającego coraz więcej młodych osób.

KIEDY POWINIENEM ZWIĘKSZYĆ SPOŻYCIE?

Kiedy zwiększyć spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie? W sytuacjach osłabienia, przygnębienia, problemów z koncentracją. Wzmożonej aktywności zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Zła kondycja skóry także może być związana z niedoborami w tym zakresie.

Warto uwzględnić w swojej diecie ryby, orzechy czy awokado. Jeśli nie macie pomysłu na to, jak to zrobić, poznajcie nasz przepis na wegański budyń. W prosty sposób możecie stworzyć posiłek idealnie pasujący do śniadaniowego pudełka.

WEGAŃSKI BUDYŃ Z AWOKADO I BANANEM – PRZEPIS

Ilość porcji: 2
Kcal: 1000 (1 porcja 500 kcal)
B 19 (9,5), T 59 (29,5), W 97 (48,5), F 15 (7,5), WW 9,8 (4,9)

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • garść mango
  • pół owocu granata

 

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj do blendera obrane awokado.
  2. Obierz banany, dodaj do dzbanka.
  3. Dodaj kakao, pokruszone orzechy włoskie oraz syrop z agawy.
  4. Blenduj całość przez ok. 5 min.
  5. Budyń przełóż do pojemnika. Ozdób mango i owocem granatu.

KOMENTARZ:

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *