Sezon grillowania w pełni, a już za chwile w sklepach dostępne będą świeże i pachnące szparagi. Szef kuchni naszego cateringu dietetycznego specjalnie dla Was przygotował inspirację na szaszłyki ze szparagami i polędwiczkami wieprzowymi. Trudno o prostszy przepis, którym możecie zabłysnąć na kolacji ze znajomymi.

Składniki na 2 porcje:

  1. Polędwiczki wieprzowe pokrojone w kawałki jak na zdjęciu (około 400-500 gramów)
  2. Oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
  3. Cukier (około 4 łyżki)
  4. Pęczek szparagów (przekrojonych w 1/4 długości)
  5. Żółta cebula (może być więcej jeśli lubisz) pokrojona w grubsze paski
  6. Patyczki do szaszłyków
  7. Miód
  8. Natka pietruszki

Do przyprawienia:

  1. Świeżo zmielona sól morska (1 łyżka)
  2. Świeżo mielony pieprz (1/2 łyżeczki)
  3. Mielona papryka (1 łyżeczka)
  4. Granulowany czosnek (1/4 łyżeczki)
  5. Granulowana cebula (1/4 łyżeczki)
  6. Cukier (1/2 łyżeczki)

Szaszłyki ze szparagami – sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce
  2. Do miski wlej oliwę, wrzuć kawałki mięsa a następnie posyp wymieszanymi przeprawami i wymieszaj.
  3. Wyjmij mięso, dolej trochę oliwy i wrzuć pokrojone szparagi i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
  4. Kolejno nadziej składniki na szaszłyki.
  5. Piecz na grillu po 4-5 minuty z każdej strony, w piekarniku możesz upiec je w temperaturze 230 stopni – przez około 9-12 minut, lub usmażyć na patelni grillowej do zrumienienia z obu stron.
  6. Na sam koniec możesz posmarować szaszłyki miodem jeśli lubisz bardziej słodki smak oraz posypać natką pietruszki.
  7. Polecamy podawać z TZATZIKAMI

Przepis na TZATZIKI znajdziecie TUTAJ.

Polecamy również przeczytać nasz wpis: zasady zdrowego grillowania.

Pyszne szaszłyki ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *