Szukacie idealnego, zdrowego fit-deseru na cieplejsze dni? Mrożone batoniki jogurtowe z owocami i granolą będą rozwiązaniem 🙂 Bez gotowania i na szybko, ale trzeba przygotować wcześniej ;). Składniki ultra proste, jak do owsianki: jogurt+owoce+musli; ale w tym wykonaniu zdecydowanie atrakcyjniejszy. Świetny na przekąskę!
Składniki na 6 porcji:
- Jogurt grecki- 1 kubek
- Syrop klonowy lub miód – 1 łyżka
- Granola lub musli z orzechami – 4 łyżki
- Jagody lub borówki – 1/2 szklanki
- Truskawki (pokrojone w plasterki – kilka sztuk
Mrożone batoniki jogurtowe – sposób przygotowania:
- Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i odłóż na bok.
- Jogurt grecki i syrop klonowy (lub miód) wymieszaj w misce do momentu połączenia.
- Wlej na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia i rozsmaruj na cienką warstwę.
- Na warstwie jogurtu rozsyp granolę lub musli, borówki i truskawki pokrojone wcześniej w cienkie plasterki.
- Przykryj blachę do pieczenia kawałkiem folii aluminiowej. Umieść w zamrażarce na dwie godziny lub na noc, aż batonik się zamrozi. Pokrój na kawałki.
- Podawaj prosto z zamrażarki, by się nie rozmroziło :).
WIĘCEJ O FIT DESERACH I ZDROWYCH ZAMIENNIKACH CUKRU PISALIŚMY TUTAJ : Słodkości bez wyrzutów sumienia
Jeśli zastanawiacie się jaki jogurt grecki będzie najlepszy, zerknijcie TU.