Sezon grillowania w pełni, a już za chwile w sklepach dostępne będą świeże i pachnące szparagi. Szef kuchni naszego cateringu dietetycznego specjalnie dla Was przygotował inspirację na szaszłyki ze szparagami i polędwiczkami wieprzowymi. Trudno o prostszy przepis, którym możecie zabłysnąć na kolacji ze znajomymi.
Składniki na 2 porcje:
- Polędwiczki wieprzowe pokrojone w kawałki jak na zdjęciu (około 400-500 gramów)
- Oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
- Cukier (około 4 łyżki)
- Pęczek szparagów (przekrojonych w 1/4 długości)
- Żółta cebula (może być więcej jeśli lubisz) pokrojona w grubsze paski
- Patyczki do szaszłyków
- Miód
- Natka pietruszki
Do przyprawienia:
- Świeżo zmielona sól morska (1 łyżka)
- Świeżo mielony pieprz (1/2 łyżeczki)
- Mielona papryka (1 łyżeczka)
- Granulowany czosnek (1/4 łyżeczki)
- Granulowana cebula (1/4 łyżeczki)
- Cukier (1/2 łyżeczki)
Szaszłyki ze szparagami – sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce
- Do miski wlej oliwę, wrzuć kawałki mięsa a następnie posyp wymieszanymi przeprawami i wymieszaj.
- Wyjmij mięso, dolej trochę oliwy i wrzuć pokrojone szparagi i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
- Kolejno nadziej składniki na szaszłyki.
- Piecz na grillu po 4-5 minuty z każdej strony, w piekarniku możesz upiec je w temperaturze 230 stopni – przez około 9-12 minut, lub usmażyć na patelni grillowej do zrumienienia z obu stron.
- Na sam koniec możesz posmarować szaszłyki miodem jeśli lubisz bardziej słodki smak oraz posypać natką pietruszki.
- Polecamy podawać z TZATZIKAMI
Przepis na TZATZIKI znajdziecie TUTAJ.
Polecamy również przeczytać nasz wpis: zasady zdrowego grillowania.