Dzisiaj coś dla wszystkich tych, którzy kochają owoce morza. Przedstawiamy Wam bardzo ciekawą inspiracje na makaron z krewetkami z różowym pesto i szpinakiem. Dodatek wina sprawia, że całość nabiera niesamowicie wyrazistego smaku. My przygotowaliśmy wersję na makaronie bezglutenowym, ale tak naprawdę możecie użyć swojego ulubionego, np. linguine. Aha, jeśli lubisz dania na ostro to czosnek możesz przesmażyć razem z chilli.

Składniki na 2 porcje:

  1. Czosnek (3 ząbki)
  2. Krewetki (około 200-250 gramów)
  3. Szpinak (około 200 gramów – najlepiej szpinaku baby)
  4. Różowe pesto (około 3-4 łyżeczki, ale jeśli lubicie bardziej intensywny smak można dodać więcej)
  5. Pomidorki koktajlowe (około 200 gramów)
  6. Pieprz i sól
  7. Pół kieliszka różowego wina (może być trochę więcej)
  8. Kolendra (do dekoracji)
  9. Oliwa (1-2 łyżki)
  10. Makaron bezglutenowy lub inny ulubiony (150 gramów przed ugotowaniem)

Makaron z krewetkami – sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmaż czosnek
  2. Na patelnię wrzuć krewetki oraz pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem. Po minucie dodaj różowe pesto i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie wlej wino i poczekaj chwilę jak odparuje
  4. Wyciśnij sok z połowy limonki
  5. Dodaj ugotowany makaron i szpinak.
  6. Wymieszaj i smaż tak długo jak szpinak zmięknie.
  7. Wyłóż na talerz. Udekoruj świeżą kolendrą i skrop sokiem z pozostałej połowy limonki.
  8. Gotowe, łap widelec i wbijaj. Palce lizać!

Poniżej znajdziecie również nasze inne przepisy, które mogą się Wam spodobać:

ZOBACZ: Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej z rozmarynem

ZOBACZ: Pomidorowe curry z dorsza z ciecierzycą

ZOBACZ: INDYK PO INDONEZYJSKU [PRZEPIS]

A tutaj 15 pomysłów na krewetki zebranych przez HelloZdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *