Tym razem chcielibyśmy podzielić się inspiracją na polędwicę z dorsza smażoną w szyncę parmeńskiem. Jest to bardzo ciekawe połączenie smaków. Przepis ten według nas smakuje najlepiej ze szpinakiem, młodymi marchewkami i ryżem.
Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej – składniki na 2 porcje:
- Polędwica z dorsza (2 kawałki po 200g)
- Szynka parmeńska (4 plastry)
- Gałązki rozmarynu (2 sztuki)
- Woreczek ulubionego ryżu (lub dwa jeśli jesteśmy bardzo głodni)
- Baby szpinak (około 300 – 400 g)
- Młode marchewki (12-14 sztuk)
- Oliwa
- Sól i Pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwicę z dorsza posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem, a następnie zawinąć w szynkę parmeńską.
Na zawiniętych kawałkach polędwicy z dorsza położyć gałązkę rozmarynu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, a następnie położyć rybę rozmarynem do dołu. W tym samym czasie dodać młode marchewki. Dorsza smażyć przez około 5 minut na każdej stronie (jeśli kawałki są grube to wydłużyć smażenie o kilka minut).
Zdjąć rybę (zostawiając marchewki). Dodać trochę oliwy (ale niedużo, bo na patelni powinno być trochę tłuszczu wytopionego z szynki parmeńskiej), a następnie wrzucić szpinak. Smażyć z marchewkami jeszcze przez kilka minut. Jeśli marchewki są młode tyle czasu powinno wystarczyć, żeby były gotowe do jedzenia. Czasem jednak trzeba potrzebują troszkę dłuższego smażenia, aby były naprawdę pyszne.
Wszystkie składniki wyłożyć na talerzu. Doprawić solą i pieprzem. Rybę można skropić sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego ;).