Sałatka tajska ze stekiem to inspiracja, która przygotował dla Was jeden z kucharzy, który jest fanem kuchni azjatyckiej. Chcielibyśmy, aby w naszej diecie pudełkowej pojawiło się więcej wschodnich smaków dlatego testujemy teraz dla Was różne przepisy. Dajcie znać czy Wam smakowało i czy chcielibyście dostać taką sałatkę w naszych zestawach.
Składniki:
- Olej sezamowy (1 łyżeczka )
- Płatki chilli lub sproszkowane chilli (1/2 łyżeczki)
- Orzechy nerkowca (około 50 gramów)
- Miód (1-2 łyżeczki)
- Skórka z limonki lub cytryny
Do steka
- Stek z rostbefu wołowego (około 400-500 gramów)
- Sok z limonki (2 sztuk) plus skórka z limonki
- Sos rybny (2 łyżki)
- Jasny sos sojowy (2 łyżki)
- Słodki sos chilli (3 łyżki)
- Czosnek (2-3 ząbki)
- Świeży starty imbir (około 2-3 cm)
- Sos tahini lub masło orzechowe (2-3 łyżki)
Na sałatkę
- Jarmuż, roszponka lub baby szpinak (3-4 garści)
- Groszek cukrowy (około 100 gram) – rozmrożony i gotowany przez 3-5 minut
- Marchewka (lub 2) pokrojona w paski
- Papryka czerwona i żółta pokrojone w paski
- Mango pokrojone na kawałki
- Trawa cytrynowa (2 pokrojone szypułki)
- Pokrojona dymka
- Świeża bazylia, kolendra i mięta pomieszane razem (około 3/4 szklanki)
- Jajka na twardo (4 sztuki) – opcjonalnie
- Uprażony czarny lub/i biały sezam (1/4 szklanki)
- Czerwona cebula
Sałatka tajska – sposób przygotowania:
1) Na małej patelni podgrzej olej sezamowy i dodaj orzechy, chilli. Porządnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu aż orzechy zbrązowieją (około 5 minut). Pod koniec smażenia dodaj miód i jeszcze raz wymieszaj. Zdejmij z patelni i posyp skórką z limonki oraz łyżką czarnego sezamu. Ostatni raz zamieszaj i odłóż do miski.
2) Wyłóż steka do miski. Następnie do innej miski zmieszaj kolejno sok oraz skórkę z limonki, sos rybny, sos sojowy, sos chilli, czosnek i starty imbir. Wymieszaj dokładni i polej steka około 1-4 zawartości, a następnie odstaw na 15 minut lub nawet dłużej jeśli jesteś w stanie się powstrzymać :).
3) Do małej miski dodaj tahini i włóż ją do mikrofalówki na około 15-20 sekund aż się rozpuści. Dodaj rozpuszczone tahini do miski z pozostałym sosem i wymieszaj. Sprawdź smak i dopraw wedle własnego uznania składnikami wykorzystanymi w sosie.
4) Do dużej miski dodaj jarmuż, groszek cukrowy, marchewki, paprykę, kawałki mango, trawę cytrynową, pokrojoną w paski cebulę i dymkę. Porządnie wymieszaj.
5) Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową). Smaż steka około 2-5 minut z każdej strony w zależności jaki stopień wysmażenia lubisz. Wyłóż na talerz, posól, a następnie owiń w folię aluminiową. Poczekaj około 5 minut. Zdejmij folię i pokrój steka na cienkie kawałki, a następnie dodaj go do sałatki.
6) Dodaj pozostały sos i nasiona sezamu. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie) oraz orzechy. Gotowe!
Sałatka tajska ze stekiem zdecydowanie najlepiej smakuje na gorąco, chociaż na zimno też jest pyszna.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: SAŁATKI PRZED I PO TRENINGU (LISTA 9 NAJSMACZNIEJSZYCH)
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak usmażyć idealnego steka to obejrzyj filmik poniżej lub przeczytaj ten artykuł.