Lubicie makarony (lub jak kto woli – pasty)? Mamy dla Was dość nieprzeciętną propozycję – buraczany makaron, niby nic specjalnego, ale dodane składniki “robią robotę” ;).  Doskonałe, dobrze znane połączenie smaków – słodki burak, słona feta i pikantna, lekko gorzka rukola. To wszystko z makaronem, by dało poczucie sytości. Wbrew pozorom bardzo szybkie do przygotowania. Spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  1. Makaron – 200 g
  2. Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  3. Ocet winny (jasny)- 1 łyżka
  4. Orzechy włoskie – 1 garść
  5. Cebula – 1 średnia sztuka
  6. Czosnek – 1 ząbek
  7. Szałwia lub rozmaryn- kilka listków , lub szczypta jeśli suszone
  8. Burak ugotowany – 1 duży lub kilka mniejszych
  9. Ser Feta lub kozi – 100 g
  10. Rukola – 1 garść
  11. Cytryna – 1 sztuka (pokrojona na plasterki)
  12. ew. Sok z buraków – ok 50ml

 

Buraczany makaron – Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z opisem opakowania. Nie wylewaj wody (przyda się !)
  2. Orzechy upraż na patelni.
  3. Cebulę i czosnek rozdrobnij. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozdrobnione warzywa. Podsmaż chwilę na małym ogniu.Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  4. Buraki pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na patelnie. Podlej octem winnym. Dodaj makaron i około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
  5. Teraz czas na kolorowanie! Jeśli masz sok z buraków – dodaj to do wymieszanych składników. Całość dobrze wymieszaj i gotuj przez około 6 minut, aby nabrało smaku.
  6. Wyłóż na talerz, posyp rukolą, pokruszoną fetą, orzechami włoskimi i cytryną. Leciutko wymieszaj .
  7. I gotowe do jedzenia!

Buraczany makaron

INNE PRZEPISY NA BURAKI: Burgery z buraczków i fasoli z komosą i fasolką szpragową

POTRAWKA Z DYNI, BURAKA I BRUKSELKI [PRZEPIS OD AFTERFIT]

Aby dowiedzieć się nieco o prozdrowotnym działaniu buraków, możecie zajrzeć TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *