Lubicie makarony (lub jak kto woli – pasty)? Mamy dla Was dość nieprzeciętną propozycję – buraczany makaron, niby nic specjalnego, ale dodane składniki “robią robotę” ;). Doskonałe, dobrze znane połączenie smaków – słodki burak, słona feta i pikantna, lekko gorzka rukola. To wszystko z makaronem, by dało poczucie sytości. Wbrew pozorom bardzo szybkie do przygotowania. Spróbujcie!
Składniki na 2 porcje:
- Makaron – 200 g
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Ocet winny (jasny)- 1 łyżka
- Orzechy włoskie – 1 garść
- Cebula – 1 średnia sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Szałwia lub rozmaryn- kilka listków , lub szczypta jeśli suszone
- Burak ugotowany – 1 duży lub kilka mniejszych
- Ser Feta lub kozi – 100 g
- Rukola – 1 garść
- Cytryna – 1 sztuka (pokrojona na plasterki)
- ew. Sok z buraków – ok 50ml
Buraczany makaron – Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z opisem opakowania. Nie wylewaj wody (przyda się !)
- Orzechy upraż na patelni.
- Cebulę i czosnek rozdrobnij. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozdrobnione warzywa. Podsmaż chwilę na małym ogniu.Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Buraki pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na patelnie. Podlej octem winnym. Dodaj makaron i około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
- Teraz czas na kolorowanie! Jeśli masz sok z buraków – dodaj to do wymieszanych składników. Całość dobrze wymieszaj i gotuj przez około 6 minut, aby nabrało smaku.
- Wyłóż na talerz, posyp rukolą, pokruszoną fetą, orzechami włoskimi i cytryną. Leciutko wymieszaj .
- I gotowe do jedzenia!
INNE PRZEPISY NA BURAKI: Burgery z buraczków i fasoli z komosą i fasolką szpragową
POTRAWKA Z DYNI, BURAKA I BRUKSELKI [PRZEPIS OD AFTERFIT]
Aby dowiedzieć się nieco o prozdrowotnym działaniu buraków, możecie zajrzeć TUTAJ