Czy wiesz, że kasza pęczak, ze względu na swoje właściwości odżywcze pomocna jest przy biegunkach oraz zaparciach? Dodatkowo dostarcza sporych ilości witamin z grupy B. Często na tym blogu pojawia się stwierdzenie, że jakiś produkt ‘dostarcza witamin z grupy B’. Ale czy tak naprawdę wiemy, jaki wpływ mają na nasz stan zdrowia? Sprawdźcie nasz przepis na kaszotto i polubcie ten produkt!

KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK – O WITAMINIE B

Ta grupa witamin bierze udział w metabolizmie białek oraz węglowodanów. Oznacza to, że spożywanie tych makroskładników bez towarzystwa związków jak tiamina czy ryboflawina zmniejszy ich biodostępność. Co więcej niski poziom witamin z grupy B w organizmie może wpłynąć na pogorszoną koncentrację, jakość snu, brak apetytu, złą jakość hemoglobiny, drętwienie kończyn, apatię i inne.

Wiele osób nie lubi kasz i zadaje sobie pytanie, jak uzupełnić omawianą grupę witamin w diecie. Można je spotkać na pewno w mięsie, orzechach czy jajach. Osoby stosujące dietę roślinną zdecydowanie powinny przekonać się do produktów z pełnego ziarna, które zminimalizują ryzyko niedoborów w tym zakresie.

Słyszałeś o akcji LUBIĘ KASZĘ?

DOBRO NARODOWE – BÓB

Garść bobu to 70 kcal. Wiele osób nie może się powstrzymać od jedzenia podczas obierania go, dlatego pamiętajmy, że mimo wszystko te zielone, niewinne ziarna, to energia, która w nadmiarze prowadzi do nadprogramowych kilogramów. Bób, to także cenne wartości odżywcze. Ma stosunkowo niewiele sodu i sporo potasu. Właściwości te sprawdzą się w przypadku wielu osób z problemami sercowo – naczyniowymi. Kiedyś już o tym mówiliśmy, ale powtórzymy, to jeszcze raz – 100 g bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy! Są jednak przeciwwskazania do spożywania bobu. Ugotowany ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni zachować szczególną ostrożność włączając w swój jadłospis ten produkt.

Zobacz nasz wpis: SAŁATKI PRZED I PO TRENINGU(LISTA 9 NAJSMACZNIEJSZYCH)

Nie będziemy już się rozwodzić, choć moglibyśmy pisać i pisać. Sprawdźcie przepis na nasze kaszotto i cieszcie się zdrowiem. Dajcie znać czy smakowało! To dla nas cenna informacja!

PRZEPIS NA KASZOTTO Z KURCZAKIEM, BOBEM, CUKINIĄ I FETĄ

Ilość porcji: 3 
Kcal: 1266 (1 porcja 422 kcal)
B 74 (25), T 41 (13,6), W 108 (36), F 28 (9,3), WW 10,8 (3,6)

Składniki:

  • 250 g filetu z kurczaka
  • ⅓ szklanki kaszy pęczak
  • ⅓ szklanki białego wina
  • 300 ml bulionu mięsnego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 300 g bobu
  • 100 g fety
  • szczypior
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę.
  2. Dodaj pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
  3. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż przez 5 min.
  4. Dodaj kaszę pęczak, białe wino i smaż przez 2 min.
  5. Zalej całość bulionem mięsnym i gotuj przez 20 min
  6. Pokrój w plastry lub kostkę cukinię, dodaj na patelnię, dopraw, a następnie gotuj całość kolejne 5 min.
  7. W międzyczasie obierz bób i dodaj do naszego dania.
  8. Dodaj szczypior, pokruszoną fetę i pozwól się przegryźć przez chwilę smakom.

Gotowe!

Komentarz: 

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *