Mamy dzisiaj dla Was ciekawą propozycję sałatki, którą przygotujecie w tzw. “międzyczasie”. Dla osób jedzących produkty pochodzenia zwierzęcego  – opcja z fetą. Poniżej receptura na: sałatka z dynią i fetą lub wędzonym tofu. Ktoś powiedział, że wege jest “nijakie”, a i bilansowanie posiłków wymaga wiele czasu? Spróbujecie?

SER FETA? – LEPSZY? GORSZY? – SAŁATKA Z FETĄ

Nie można jednoznacznie o jakimś produkcie powiedzieć czy jest lepszy czy gorszy. Każdy dostarcza pewnych właściwości odżywczych, a to oznacza, że w przypadku jednej osoby okaże się idealnym uzupełnieniem codziennego menu, a w innym już nie. Ser feta dostarcza sporych ilości sodu, co może nie jest dobre w przypadku osób z nadciśnieniem, ale doskonale sprawdzi się w sytuacji sportowców po intensywnym wysiłku.

Ser feta jest źródłem dużej ilości wapnia i magnezu. Niestety zawiera laktozę. Należy także pamiętać, że porcja ok. 50 g produktu, to jakby nie patrzeć jakieś 130 kcal. Uzupełniajmy nim sałatki, ale wszystko z rozsądkiem.

Poniższa propozycja idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło jak i zimno. Można zapakować ją w lunchbox lub najprostsze pudełko śniadaniowe i zjeść w przerwie na śniadanie. Idealnie zaspokoi głód i dostarczy ogrom niezbędnych substancji odżywczych.

Lubisz ser feta? Zobacz także nasz przepis na MAKARON PAPARDELLE ZE SZPARAGAMI

Sałatka dietetyczna

TOFU – WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I CO Z TĄ SOJĄ?

Wokół soi wciąż krąży wiele kontrowersji. Jakoby ma zaburzać gospodarkę hormonalną i negatywnie wpływać na płodność mężczyzn. Aktualne badania dowodzą jednak, że żeby taka sytuacja miała faktycznie miejsce, takowy mężczyzna powinien zjadać….1,5 kg tofu dziennie. Kolejnym krążącym wokół tego produktu mitem jest rzekomo wszechobecna “soja GMO”. Należy jednak pamiętać, że prawie 80% światowej produkcji soi jest na paszę dla zwierząt, a tę którą my jemy, producenci mają obowiązek znakować. Nie ma więc większych obaw, jeśli czytamy etykiety z uwagą. Warto wyrobić w sobie ten żmudny dla wielu nawyk.

Powiedzmy jednak o soi, w tym twarożku sojowym, czyli tofu coś dobrego, ale i prawdziwego! Tofu jest źródłem sporych ilości białka, lecytyny, wapnia, żelaza, a także fitoestrogenów. Powinni więc spożywać go osoby w okresie wzrostu, mające problem z koncentracją czy nieprawidłowym stężeniem cholesterolu w organizmie. Tofu jest bezlaktozowe, a także ma niski IG, w związku z czym może zagościć na stałe w jadłospisie diabetyków i osób nietolerujących laktozę.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONĄ DYNIĄ I FETĄ LUB WĘDZONYM TOFU

SKŁADNIKI:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 40 g sera feta / wędzone tofu
  • 50 g dyni
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 garści szpinaku
  • sól, pieprz

NA SOS:

  • 40 ml musztarda
  • 20 ml oliwa z oliwek
  • 10 ml wody mineralnej
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę pęczak ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Pokrój ser feta oraz dynię w kostkę.
  3. Dynię układamy na blaszy, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 30 min w 180*C.
  4. Wykładamy miskę garścią szpinaku, kolejno kaszę, dynię, fetę i pozostałe składniki.
  5. Przygotowujemy dressing. Łączymy wszystkie składniki. Podajemy w obecności.

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *