Jesteśmy zwolennikami szybkich i smacznych posiłków, które można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na makaron pappardelle ze szparagami. Taki posiłek będzie nie tylko idealnym urozmaiceniem diety, ale i świetnym posiłkiem potreningowym. Dlaczego?

MAKARON PAPPARDELLE

Makaron pappardelle, to źródło węglowodanów, które pozwolą uzupełnić rezerwy glikogenu w mięśniach po intensywnych ćwiczeniach. Konsumenci mogą być zdziwieni, gdy czytają etykietę produktu i widzą, że w 100 g można dostarczyć nawet 11g białka. Te 2 – 3 cm paski występują w formie skręconych kłębków. Krawędzie mogą mieć zarówno proste, jak i pokarbowane. Czy wiesz, że w niektórych włoskich miastach urządzane są festiwale na cześć tej ‘pasty’?

SZPARAGI ZIELONE

Sezon na szparagi już niedługo się kończy, dlatego zachęcamy do tego, aby skorzystać z dobroci tego warzywa. Dostarczają 18 kcal w 100 g produktu, a więc są przyjazne osobom dbającym o linię. Ponadto należy zaznaczyć, że jako zielone warzywo dostarczają kwasu foliowego, witamin C, E, beta – karotenu, wapnia, fosforu, potasu, glutationu czy błonnika. Czy należy dalej wymieniać ich właściwości? Myślimy, że ta krótka lista zachęca do tego, aby zjeść ich choć trochę w tym sezonie.

Można by także wspomnieć o właściwościach suszonych pomidorów (duża zawartość potasu), oliwy (źródło NNKT) i innych składników dania, jednak najpierw zachęcamy do tego, aby spróbować naszego przepisu. Nie pożałujecie! Sprawdźcie także nasz przepis na Makaron z boczkiem i szparagami.

Makaron pappardelle ze szparagami – przepis

 
Składniki:

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 100 g suszonych pomidorów
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 5 g płatków chili
  • 80 g sera typu feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1. Do skórki z jednej cytryny, dodaj 50 ml soku z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Do tak przygotowanego sosu dodaj 80 g pokruszonej fety, płatki chili i pieprz.
  3. Zamieszaj całość i odstaw.
  4. Pokrój szparagi w 3 cm kawałki. Podsmaż je na patelni z 2 łyżeczkami oliwy z suszonych pomidorów.
  5. Dodaj do całości 3 ząbki posiekanego czosnku.
  6. Pokrój drobno suszone pomidory. Dodaj do szparagów i czosnku.
  7. Po chwili zalej wszystko przygotowanym wcześniej sosem z oliwy, chili, pieprzu i fety.
  8. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron pappardelle. Duś przez chwilę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *