Poniżej przedstawiamy kolejny przepis AfterFit Catering na Makaron bezglutenowy z krewetkami koktajlowymi. O ile osoby mające alergię na owoce morza nie skorzystają, tak pasjonaci kuchni śródziemnomorskiej, a także sceptycy tej grupy produktów mają szansę przekonać się do tego smaku!

MAKARON BEZGLUTENOWY DO KREWETEK?

My wybraliśmy bezglutenowy makaron spaghetti, ale nie zapominajcie, że w ofercie sklepowej są takie opcje jak: makaron kukurydziany, ryżowy, a nawet z ciecierzycy czy amarantusa. Mniam! Wszystkie stanowią doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Ze względu na swój dość neutralny smak, pasują do większości sosów, dressingów, dipów i innych dodatków.

Nasz makaron spaghetti dostarcza 157 kcal w 100g. Jest idealnym źródłem szybko przyswajalnych węglowodanów, które sprawdzają się np. po intensywnej aktywności fizycznej. Dodatkowo produkt ten dostarcza cennych minerałów jak np. potas (44 mg /100g), magnez (18 mg / 100g) czy wapń (7 mg/ 100g). Mimo, iż nie zapokajają one dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na te składniki, to stanowią jego niezbędną składową.

NIEDOCENIONA CZERWONA CEBULA 

Mamy wrażenie, że czerwona cebula jest trochę niedoceniona w naszej kuchni. Zazwyczaj wybieramy jej biały odpowiednik. A szkoda! Warzywo to dostarcza siarki, która pozytywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy oraz lipidogram. Związek ten wspiera także układ odpornościowy oraz wpływa na reakcje zapalne poprzez  zwiększenie aktywności makrofagów. I na koniec warto napisać o antyoksydantach zawartych w czerwonej cebuli, które zmniejszają ilość szkodliwych związków w organizmie hamując procesy kancerogenne (inaczej rakotwórcze).

makaron bezglutenowy z krewetkami przepis catering

MAKARON BEZGLUTENOWY Z KREWETKAMI I CZOSNEK, IMBIR, CHILLI – TERCET IDEALNY

Idealny tercet, który poza walorami smakowymi, posiada także właściwości odżywcze i zdrowotne. Czosnek ze względu na swoje właściwości pozytywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy, zmniejszając ryzyko udaru czy zawału, a także odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami. Ma dobroczynne działanie na układ pokarmowy poprzez wpływ na trawienie. Na koniec warto podkreślić jego bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości. To ze względu na nie mówi się, że czosnek, to naturalny antybiotyk.

Równie cennym dodatkiem do dań jest imbir. Czy wiesz, że bylina ta wykazuje takie właściwości zdrowotne jak: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, jest pomocny przy przeziębieniu, bólach migrenowych i wielu innych. Nie należy zapominać o właściwościach odchudzających imbiru.

Podobną właściwość ma chilli. Kapsaicyna to związek, który znajduje się w papryczce i wielu…. suplementach odchudzających. Dostępne są nawet diety oparte na zwiększeniu spożycia kapsaicyny, która ma przyspieszyć utratę zbędnej tkanki tłuszczowej.

makaron bezglutenowy z krewetkami przepis catering

KREWETKI – KWINTESENCJA CAŁEGO DANIA 

Dlaczego warto jeść krewetki? Każdy Pasjonat wie, jak jego kubki smakowe wariują, gdy tylko dotykają warg… To nie żart! Jednak teraz na poważnie. Krewetki zaliczane są do grupy owoców morza. Mają wysoką zawartość przyswajalnego białka, a także małą ilość tłuszczu.

Dodatkowo poza cennymi dla układu nerwowego witaminami B, dostarczają ważnego pierwiastka….selenu. To istotny element prawidłowej pracy tarczycy. Dzięki Se zachodzi przemiana trijodotyroniny fT4 do trójjodoteroniny fT3. Selen bierze także udział w przemianach kwasów tłuszczowych, syntezie DNA i RNA, a także należy zauważyć, że pierwiastek ten w dużej ilości znajduje się w męskich gruczołach rozrodczych. Warto wziąć to pod uwagę planując potomstwo.

W naszym przepisie znajdą Państwo także natkę pietruszki, białe wino i wiele innych ciekawych dodatków, które podkreślają smak owoców morza. Tak jak wspomnieliśmy na początku, o ile nie polecamy alergikom, tak sceptycy powinni spróbować tej wersji krewetek. Jesteśmy pewni, że mamy wiele szans na przekonanie innych do tej grupy produktów.

MAKARON BEZGLUTENOWY Z KREWETKAMI – PRZEPIS

Składniki:
– 100 g krewetek koktajlowych
– 80g makaronu bezglutenowego spaghetti
– 20 g czerwona cebula
– chilli, imbir, czosnek
– 50g pomidorki koktajlowe
– sok z limonki
–  20ml białego wina
– świeża kolendra
– parmezan
– natka pietruszki
– olej rzepakowy
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj wg przepisu.
2. Krewetki usmaż na oleju rzepakowym, dodaj czosnku, imbiru, chili.
3. Dodaj do krewetek białego wina, a następnie soku z limonki, dopraw solą i pieprzem.
4. Natkę pietruszki oraz kolendrę możesz drobno posiekać i wymieszać z makaronem lub dodać do krewetek.
5. Gdy wino odparuje dodaj pomidorków.
6. Wyłóż makaron, na to krewetki z dodatkami.
7. Posyp parmezanem.

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *