Przedstawiamy inspirację na pyszny makaron linguine z borowikami, jasnym sosem sojowym i winem. Potrawę tę można przygotować na bardzo różny sposób jednak my dzielimy się naszym autorskim przepisem ;).
Linguine z borowikami, sosem sojowym i winem – składniki (2 porcje):
- Około 200-250 g linguine (przed ugotowaniem)
- Około 300-600 g pokrojonych borowików (świeżych lub mrożonych)
- Ząbki czosnku (3-4)
- Szalotka (3-4)
- Łyżka jasnego sosu sojowego (mogą być dwie jeśli lubimy bardziej wyraźny smak)
- Szklanka białego wina
- Natka pietruszki (4 łyżki)
- Tarty parmezan
- Sól i pieprz
- Oliwa
Sposób przygotowania:
W osolonej wodzie ugotować linguine i odstawić. Na patelni rozgrzać oliw. Dodać szalotki i grzyby. Smażyć przez około 3 – 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby doprawić solą oraz pieprzem. Wlać wino i sos sojowy, a następnie dusić przez kilka minut pod przykryciem. Grzyby mrożone należy najpierw rozmrozić. Następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, oraz natkę pietruszki. Następnie wymieszać, podgrzewając całe danie.
Można dodać trochę wody z makaronu i doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć na talerzach i posypać tartym parmezanem oraz natką pietruszki.