Przedstawiamy inspirację na pyszny makaron linguine z borowikami, jasnym sosem sojowym i winem. Potrawę tę można przygotować na bardzo różny sposób jednak my dzielimy się naszym autorskim przepisem ;).

Linguine z borowikami, sosem sojowym i winem – składniki (2 porcje):

  1. Około 200-250 g linguine (przed ugotowaniem)
  2. Około 300-600 g pokrojonych borowików (świeżych lub mrożonych)
  3. Ząbki czosnku (3-4)
  4. Szalotka (3-4)
  5. Łyżka jasnego sosu sojowego (mogą być dwie jeśli lubimy bardziej wyraźny smak)
  6. Szklanka białego wina
  7. Natka pietruszki (4 łyżki)
  8. Tarty parmezan
  9. Sól i pieprz
  10. Oliwa

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie ugotować linguine i odstawić. Na patelni rozgrzać oliw. Dodać szalotki i grzyby. Smażyć przez około 3 – 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby doprawić solą oraz pieprzem. Wlać wino i sos sojowy, a następnie dusić przez kilka minut pod przykryciem. Grzyby mrożone należy najpierw rozmrozić. Następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.

Borowiki z winemGrzyby doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, oraz natkę pietruszki. Następnie wymieszać, podgrzewając całe danie.

Zdrowy przepis na patelni

Można dodać trochę wody z makaronu i doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć na talerzach i posypać tartym parmezanem oraz natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *