Quesadilla z krewetkami to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na pyszne śniadanie lub przekąske na przyjęcie.
Składniki:
- krewetki – surowe, 350 gramów
- czosnek – 3 ząbki
- czerwona cebula – 1 sztuka pokrojona w kostkę
- czerwona papryk – 1 sztuka pokrojona w kostkę
- zielona papryka – 1 sztuka pokrojona w kostkę
- ser mozzarella – w formie wiórków (może być inny ser), około 150-200 gramów
- przyprawa tex-mex – 2 łyżeczki
- średnie tortille – 3 sztuki
- limonka – 1 sztuka
- świeża kolendra
- oliva extra vergine
Quesadilla z krewetkami – sposób przygotowania:
1) Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek oraz paprykę – około 3 minuty.
2) Posypać przyprawą tex-mex i zamieszać.
3) Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty.
4) Polać sokiem z limonki.
5) Na drugiej patelni wyłożyć tortillę i posypać jedną połowę serem mozzarella. Następnie na ser położyć krewetki wraz z warzywami, posypać kolendrą oraz jeszcze raz serem.
6) Tortillę złożyć na połowę i podsmażać przez około minutę.
7) Przewrócić tortillę na drugą stronę i podsmażać przez kolejną minutę.
8) Zdjąć z patelni, podzielić nożem na cztery części, posypać odrobiną kolendry i pierwsza quesadilla gotowa ;). Całość powtórzyć jeszcze dwa razy.
PRO TIP: Quesadilla z krewetkami najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
SPRAWDŹ INNY PRZEPIS Z KREWETKAMI: RISOTTO Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI
ZOBACZ RÓWNIEŻ: 15 POMYSŁÓW NA KREWETKI