Risotto z krewetkami, szparagami i parmezanem to nasza propozycja na dzisiaj. Będziemy szczerzy. Przepis ten wymaga trochę pracy.

Przygotowanie risotto trwa około 30 minut i wymaga ciągłego mieszania podczas procesu gotowania, ALE wynik końcowy jest zdecydowanie tego wart.

Składniki:

  1. ryż arborio – 1 szklanka przed ugotowaniem
  2. krewetki – 250 g
  3. czosnek – 3 ząbki
  4. szalotki (pokrojone) – 4 sztuki
  5. białe wino – 1/2 kieliszka
  6. bulion (może być jarzynowy) – około 600 ml
  7. skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
  8. sok z jednej cytryny
  9. szparagi (pokrojone na centymetrowe kawałki)  – pęczek
  10. starty parmezan – około 1/3 szklanki
  11. świeżo zmielona sól i pieprz
  12. oliva extra vergine

Risotto z krewetkami – sposób przygotowania:

1) Na gorącą oliwę wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone szalotki. Przesmaż około minuty i dodaj krewetki. Smaż około 3-4 minuty i przełóż krewetki do miseczki. Uważaj, żeby nie trzymać ich na patelni za długo, gdyż zrobią się gumiaste.

2) Na tą samą patelnie dolej trochę oliwy lub dodaj masła i wsyp ryż arborio. Dokładnie wymieszaj, aby pokrył się tłuszczem. Następnie dolej białego wina i poczekaj, aż wyparuje (około 2 minuty).

3) Dolej chochlę bulionu, zamieszaj i poczekaj, aż odparuje. Następnie czynność tę powtórz jeszcze jeden raz. Dodaj kolejną chochlę, wsyp na patelnię szparagi i porządnie zamieszaj. Dodaj chochlę bulionu i poczekaj, aż odparuje. Czynność tę powtarzaj jeszcze 3-4 razy.

4) Kiedy dodasz ostatnią chochlę bulionu wsyp skórkę z cytryny (opcjonalnie), dolej soku z cytryny i wsyp starty parmezan. Zamieszaj i poczekaj, aż bulion odparuje.

5) Dodaj usmażone wcześniej krewetki i zamieszaj. Na koniec możesz posypać jeszcze danie parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotowe.

PRO TIP: bardzo ważne jest, aby risotto podawane było zaraz po ugotowaniu, gdyż smakuje wtedy najlepiej.

Risotto ze szparagami, krewetkami i parmezanem

SPRAWDŹ INNY PRZEPIS NA RISOTTO: RISOTTO Z KURCZAKIEM I KURKAMI

ZOBACZ RÓWNIEŻ: 6 DOSKONAŁYCH PRZEPISÓW NA RISOTTO 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *