Risotto z krewetkami, szparagami i parmezanem to nasza propozycja na dzisiaj. Będziemy szczerzy. Przepis ten wymaga trochę pracy.
Przygotowanie risotto trwa około 30 minut i wymaga ciągłego mieszania podczas procesu gotowania, ALE wynik końcowy jest zdecydowanie tego wart.
Składniki:
- ryż arborio – 1 szklanka przed ugotowaniem
- krewetki – 250 g
- czosnek – 3 ząbki
- szalotki (pokrojone) – 4 sztuki
- białe wino – 1/2 kieliszka
- bulion (może być jarzynowy) – około 600 ml
- skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
- sok z jednej cytryny
- szparagi (pokrojone na centymetrowe kawałki) – pęczek
- starty parmezan – około 1/3 szklanki
- świeżo zmielona sól i pieprz
- oliva extra vergine
Risotto z krewetkami – sposób przygotowania:
1) Na gorącą oliwę wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone szalotki. Przesmaż około minuty i dodaj krewetki. Smaż około 3-4 minuty i przełóż krewetki do miseczki. Uważaj, żeby nie trzymać ich na patelni za długo, gdyż zrobią się gumiaste.
2) Na tą samą patelnie dolej trochę oliwy lub dodaj masła i wsyp ryż arborio. Dokładnie wymieszaj, aby pokrył się tłuszczem. Następnie dolej białego wina i poczekaj, aż wyparuje (około 2 minuty).
3) Dolej chochlę bulionu, zamieszaj i poczekaj, aż odparuje. Następnie czynność tę powtórz jeszcze jeden raz. Dodaj kolejną chochlę, wsyp na patelnię szparagi i porządnie zamieszaj. Dodaj chochlę bulionu i poczekaj, aż odparuje. Czynność tę powtarzaj jeszcze 3-4 razy.
4) Kiedy dodasz ostatnią chochlę bulionu wsyp skórkę z cytryny (opcjonalnie), dolej soku z cytryny i wsyp starty parmezan. Zamieszaj i poczekaj, aż bulion odparuje.
5) Dodaj usmażone wcześniej krewetki i zamieszaj. Na koniec możesz posypać jeszcze danie parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotowe.
PRO TIP: bardzo ważne jest, aby risotto podawane było zaraz po ugotowaniu, gdyż smakuje wtedy najlepiej.
SPRAWDŹ INNY PRZEPIS NA RISOTTO: RISOTTO Z KURCZAKIEM I KURKAMI
ZOBACZ RÓWNIEŻ: 6 DOSKONAŁYCH PRZEPISÓW NA RISOTTO