Kaszotto z indykiem, botwinką i bobem – to nasza propozycja na dzisiaj. Kochamy bób i chcielibyśmy go dodawać wszędzie. Do tego bardzo zdrowa botwinka, kasza pęczak o dużej zawartości błonnika i indyk sprawiają, że jest to idealne danie potreningowe.
Składniki:
1) kasza pęczak – koło 1/3 szklanki (może być trochę więcej)
2) cebula (pokrojona w kostkę) – 1 sztuka
3) por (pokrojony na półplasterki) – 1 sztuka
4) suszony tymianek – około 1 łyżeczki
5) pierś z indyka (pokrojona w kostkę) – 1 sztuka
6) białe wino = 1/2 kieliszka
7) pęczek botwinki z małymi buraczkami – jedna sztuka
8) ugotowany i obrany bób – około 200 gramów
9) świeży koperek
10) bulion (może być drobiowy) – około półtorej szklanki
Kaszotto z indykiem – sposób przygotowania:
1) Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dorzucić na pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając co jakiś czas przez kilka minut, aż się zeszkli
2) Na patelnie dorzucić pokrojonego pora. Dodać kolejną łyżkę oliwy i dosypać suszonego tymianku. Smażyć przez około 2-3 minuty.
3) Dolać jeszcze trochę oliwy i dodać pokrojonego indyka doprawionego solą i pieprzem. Smażyć przez około 4-5 minut dokładnie mieszając.
4) Na patelnie dosypać kaszę pęczak i wlać białe wino. Zamieszać i gotować około 2 minuty, aż odparuje. Dodać pokrojone buraczki (liści nie wyrzucać). Wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut.
5) Następnie zdjąć pokrywę, dorzucić pokrojone liście. Gotować jeszcze kilka minut, aż zmiękną. Zdjąć pokrywkę, dorzucić ugotowany bób i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty dokładnie mieszając. Na koniec posypać świeżym koperkiem, doprawić do smaku i gotowe 😉
SPRAWDŹ INNY PRZEPIS Z BOBEM: KASZOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ, BOBEM I FETĄ [PRZEPIS]
ZOBACZ RÓWNIEŻ: CIEKAWE POMYSŁY NA DANIA Z BOBEM