Tym razem mamy dla Was bardzo prosty przepis na łososia, który jest świetnym źródłem białka, a zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Pomagają między innymi łagodzić bóle stawów, zapobiegają chorobą serca, a także korzystnie wpływają na rozówj aparatu ruchu oraz pracę mózgu.

Składniki na 2 porcję:

1) filet z łososia (około 400 gramów)

2) brokuł

3) ziemniaki (najlepiej jak najmniejsze) pokrojone w połówki (około 1/2 kilograma)

4) cytryna

5) 1-2 Łyżki oliwy

Do sosu:

1) około 40-50 gramów masła

2) 2-3 łyżki miodu

3) sok z jednej cytryny

4) sól i pieprz

5) 1/2 łyżeczki płatków chilli

6) 2-3 posiekane ząbki czosnku

7) 1 łyżeczka ostrej papryki

Przepis na łososia – sposób przygotowania:

1) Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą włóż podgotowane ziemniaki (gotowane przez około 10 minut). Możesz dodać też zioła (my dorzuciliśmy trochę tymianku i rozmarynu). Jeśli lubisz dobrze przypieczone ziemniaki możesz je podpiec jeszcze przez jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

2) Na małym rondelku na wolnym ogniu rozpuść masło, dodaj miód, sok z cytryny, sól i pieprz, płatki chilli, czosnek oraz ostrą paprykę. Gotuj przez parę minut często mieszając tak, żeby sos się wyraźnie zredukował.

3) Do naczynia żaroodpornego włóż łososia i polej go przygotowanym sosem. Dodaj blanszowanego brokuła i plasterki cytryny.

4) Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut (w zależności jak gruby jest filet łososia). Voilà, gotowe ! Aha, na koniec możesz posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.

POLECAMY PRZECZYTAĆ: Ryby w diecie – kompendium wiedzy dla osób dbających o zdrowie

POLECAMY SPRÓBOWAĆ: Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej z rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *