Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a z nimi czas tworzenia list zakupów i świątecznego menu. Afterfit Catering zdradza dziś przepis na 3 może nie do końca niskokaloryczne, ale naturalne i smaczne tarty, które sprawdzą się nie tylko w czasie Świąt, ale i w każdej innej okazji. Tarta na Święta? Obowiązkowo! Zapraszamy!

JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA?

Wydaje się, że sprawa jest przegrana i czas Świąt, to czas nadprogramowych kilogramów. Jednak warto tutaj wykazać się zdrowym rozsądkiem. Wybieranie naturalnych, świeżych, dobrej jakości produktów oraz przemyślany sposób obróbki niekoniecznie musi nam wyjść na złe. Na co dzień jesteśmy zabiegani, co powoduje, że nie mamy czasu jeść. A jeśli jemy, to złej jakości produkty. Czas Świąt może być idealną okazją do odżywienia, regeneracji i odpoczynku. Dlatego nie żałujmy sobie. Jednak róbmy wszystko z głową.

Zobacz: Czy Święta Bożego Narodzenia mogą być FIT?

Nie smażmy na głębokim tłuszczu. Unikajmy tych zwierzęcych. Nadmierne spożycie pieczywa także niekoniecznie jest dobrym wyborem. Oszczędźmy sobie panierki, zasmażki i zagęszczanie wszystkiego tłustą śmietaną. W zamian za to wybierajmy chude produkty. Jedzmy świeże warzywa i owoce. Odpoczywajmy i regenerujmy się. Cieszmy się chwilą!

Dietetyk Aleksandra Łuczak

tarta afterfit catering

NIEZIEMSKA TARTA NA TRZY SPOSOBY

SPÓD:

Ilość porcji: 8
Kcal: 2923 (1 porcja 365 kcal)
B 82 (10,25), T 276 (34,5), W 85 (11), F 75 (9,3), WW 3,1 (0,4)

Składniki:

    • ½ szklanki wiórków kokosowych

 

    • 1 ½ szklanki mielonych migdałów

 

    • 1 łyżka syropu klonowego

 

    • 2 łyżki oleju kokosowego

 

  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

    1. Wiórki kokosowe i migdały zmiksuj wraz ze szczyptą soli.

 

    1. Dodaj syrop klonowy i olej kokosowy, a następnie powtórz czynność miksowania. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję zbitą.

 

    1. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę o średnicy 21 cm wyłóż cienko ciasto. Nie zapomnij o bokach!

 

  1. Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku 180*C.

TARTA CZEKOLADOWA:

Ilość porcji: 8
Kcal: 973 (1 porcja 122 kcal)
B 13 (1,6), T 57 (7,1), W 103 (12,8), F 16 (2), WW 10 (1,2)

Składniki:

    • 150g czekolady

 

    • ½ szklanki mleka kokosowego

 

    • 1 łyżka syropu klonowego

 

  • maliny, płatki migdałów, jeżyny wg uznania

Sposób przygotowywania:

    1. Do miski włóż pokruszoną (najlepiej gorzką!) czekoladę.

 

    1. W niewielkim rondelku zagotuj mleko kokosowe wraz z syropem klonowym (jeśli użyłeś zwykłej czekolady, nie dodawaj syropu).

 

    1. Wrzącym mlekiem zalej czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.

 

  1. Zalej kremem tartę. Udekoruj ulubionymi owocami.

TARTA CYTRYNOWA:

Ilość porcji: 8
Kcal: 686 (1 porcja 86 kcal)
B 4,2 (0,5), T 11,4 (1,4), W 141 (17,6), F 8,8 (1,1), WW 14,5 (1,8)

Składniki:

    • 250g erytrolu

 

    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

 

    • 1 szklanka mleka kokosowego

 

    • 1 szklanka wody

 

  • 5 cytryn

Sposób przygotowania:

    1. Do rondla wlej mleko kokosowe oraz wodę.

 

    1. Dodaj startą skórkę z cytryn, mąkę oraz erytrol. Zagotuj na średnim ogniu delikatnie mieszając.

 

    1. Następnie zmniejsz płomień pod rondelkiem i dalej mieszaj. Gotuj całość ok. 5 min, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka.

 

  1. Przed podaniem lekko wystudź. Zalej tartę i ozdób wg uznania.

TARTA MALINOWA:

Ilość porcji: 8
Kcal: 687 (1 porcja 86 kcal)
B 7,5 (0,93), T 11,4 (1,4), W 137 (17,1), F 34 (4,25), WW 13,8 (1,7)

Składniki:

    • 250g erytrolu

 

    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

 

    • 1 szklanka mleka kokosowego

 

    • 1 szklanka wody

 

  • 500 g malin

Sposób przygotowania:

    1. Do rondla wlej mleko kokosowe oraz wodę.

 

    1. Dodaj zblendowane maliny, mąkę oraz erytrol. Zagotuj na średnim ogniu delikatnie mieszając.

 

    1. Następnie zmniejsz płomień pod rondelkiem i dalej mieszaj. Gotuj całość ok. 5 min, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka.

 

  1. Przed podaniem lekko wystudź. Zalej tartę i ozdób wg uznania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *