Kasza jaglana, to idealny produkt po treningu, dlatego nasz dzisiejszy przepis – krem jaglany z daktylami i owocami to propozycja nie tylko dla łasuchów. Danie idealnie uzupełni rezerwy glikogenowe po intensywnym wysiłku, a także dostarczy niezbędnych wartości odżywczych. Dlaczego warto jeść kaszę po treningu?
KASZA JAGLANA PO TRENINGU – WĘGLOWODANY
Kasza jaglana to przede wszystkim źródło węglowodanów. W 100 g produktu znajduje się 70 g makroskładnika (w tym skrobia i błonnik). Produkt ten idealnie zastąpi ryż, płatki owsiane, makarony, czyli te produkty, które na co dzień kojarzą się ze zbilansowaną dietą, a dostarczają znacznie mniej witamin i minerałów. Kasza jaglana, to także idealne rozwiązanie dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny.
Zobacz także: SAŁATKI PRZED I PO TRENINGU (9 NAJSMACZNIEJSZYCH)
BIAŁKO A KASZA JAGLANA
Kasza jaglana to także białko o które walczą tak osoby trenujące siłowo. W 100 g produktu jest aż 10 g aminokwasów. W ich skład wchodzi m.in. lizyna. Dość sporą ilość tego aminokwasu zawierają produkty mleczne. Jeśli więc cierpisz na nietolerancję laktozy warto włączyć kaszę jaglaną do jadłospisu, która uzupełni menu w ten związek.
ZASADOTWÓRCZE WŁAŚCIWOŚCI KASZY JAGLANEJ
Kasza jaglana poza wieloma składnikami odżywczymi ma jeszcze jedną właściwość. Jest zasadotwórcza. Oznacza to, że w dobie kwasowych, przetworzonych produktów pozwala utrzymać prawidłowe pH ustroju. Taka równowaga ma wpływ na pozytywny przebieg reakcji zachodzących w organizmie.
Zanim przejdziemy do przepisu nie mogłabym nie wskazać wartości witamin niektórych minerałów, jakich dostarcza kasza jaglana. 100 g produktu to 100 mg magnezu, ok.2,5 mg cynku, a także żelazo, miedź, mangan czy potas. Większość z tych składników zaspokaja zapotrzebowanie na dany związek w 30% normy dziennej. Imponujące, prawda? Dobra. Już nie zanudzam. Łapcie przepis i smacznego!
Zobacz także: KASZOTTO Z BOBEM, CUKINIĄ, KURCZAKIEM I FETĄ
PRZEPIS NA KREM JAGLANY Z DAKTYLAMI I OWOCAMI
Ilość porcji: 2
Kcal: 820 (1 porcja 410 kcal)
B 17 (8,5), T 7 (14), W 152 (76), F 20 (10), WW 15 (7,5)
SKŁADNIKI:
- kasza jaglana 100g
- 12 szt. daktyli
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka płatków kokosowych
- ½ szklanki mleka ryżowego
- opcjonalnie garść ulubionych owoców leśnych i wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
- Dodawaj do blendera kolejno ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle, banan, kakao, płatki kokosowe i mleko ryżowe.
- Blenduj całość przez 10 min.
- Masę wyłóż do pojemniczka. Ozdób owocami leśnymi i posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarz: