Szybkie tempo życia, chroniczny brak czasu i chęć prowadzenia zdrowego stylu życia skłania nas do zasięgnięcia pomocy u dietetyków, którzy mają na celu zbilansować jadłospis pod kątem naszych indywidualnych potrzeb. Niestety, nawet najlepsza dieta nie gwarantuje efektów, jeżeli nie będziemy realizować jej założeń. Brak samodyscypliny może okazać się jedną z większych przeszkód w osiągnięciu sukcesu. Wiedzą o tym firmy cateringowe, oferujące swoje usługi. Dieta dla aktywnych, Paleo czy odchudzająca to tylko przykłady tego, co można znaleźć w szerokiej ofercie. Jakie korzyści można osiągnąć, korzystając z usług cateringowych? Oraz obiektywnie, jakie wady mają? Poniżej – catering i jego wady i zalety.

Dieta pudełkowa South Beach

CATERING – NA CZYM „TO” POLEGA?

Znaleźliśmy w wyszukiwarce Google interesującą nas ofertę. Analizując ją, mamy już nawet dietę, która spełniałaby nasze oczekiwania. I co dalej? Jak wygląda współpraca z firmą cateringową? Wiele osób martwi się, że posiłki nie dotrą. Nie wyobrażają sobie tego logistycznie. Tymczasem nie należy się obawiać. Podczas składania zamówienia zaznaczamy adres dostawy, dogodne dla nas godziny oraz sposób płatności.

Wielu klientów wybiera adres domowy oraz poranne godziny dostawy, jednak nie ma problemu, by dania dostarczone zostały pod adres firmowy. To duże udogodnienie dla tych, którzy od rana mają do zrealizowania masę zadań. Jest to również wygodne dla osób stale przemieszczających się, ponieważ adres dostawy w wielu cateringach można na bieżąco aktualizować.

Mając nasze dania w całości, to my decydujemy czy chcemy je odgrzać, spożywać na zimno itd. Wiele przepisów komponowane jest tak, aby można było je konsumować tuż po otwarciu pojemnika. To wygoda dla osób, które nie mają w pracy możliwości obróbki termicznej pokarmów.

Dieta dostosowana jest pod kątem makroskładników. Zazwyczaj jadłospisy oraz poszczególne dania opracowywane są przez wykwalifikowanych dietetyków we współpracy z zawodowymi kucharzami. Jeżeli, nie wiemy, jaka usługa spełniałaby nasze oczekiwania, można skonsultować się ze specjalistą. Wiele firm posiada taką możliwość.

Dieta pudełkowa Paleo

CATERING  –  ZALETY

Dietetycy opracowując jadłospis, dostosowują go pod względem dostarczanej energii oraz makroskładników, realizując w ten sposób założenia Instytutu Żywności i Żywienia. Kolejnym etapem jest przekazanie wytycznych pracownikom kuchni, w tym kucharzowi, który nanosi ewentualne uwagi. I tak ziarnko do ziarnka powstaje najlepiej skomponowana dieta pod względem makroskładników oraz walorów smakowych. W czasach wysokiej konkurencji każdy właściciel stara się, aby jego usługi wyróżniały się na rynku, a nic nie działa lepiej, jak zasada „przez żołądek do serca”. Tak też, największą zaletą usług cateringowych jest smaczne i pożywne jedzenie.

Ba! Zapominamy o mozolnych zakupach, podczas których zawsze się denerwujemy, ponieważ nie wiemy, na co mamy ochotę. W niepamięć odchodzi również zlewozmywak lub zmywarka pełna naczyń oraz wieczne rodzinne spięcia, kto dzisiaj pozmywa, rozładuje, załaduje, poustawia… Tak, to chyba problem każdego domu.

Catering to dobre rozwiązanie także dla osób żyjących w pojedynkę, czyli m.in. singli, których statystycznie przybywa. Odwiecznym dylematem takich ludzi jest „jak gotować, by nie wyrzucać”. W tym przypadku rozwiązuje się kolejny problem. Dostarczane posiłki należy skonsumować w całości. Porcje są dostosowane do potrzeb, a to oznacza, że większość klientów nie ma problemu z realizowaniem tego założenia.

I na koniec tak, jak już wcześniej zostało wspomniane, posiłki dostarczane są pod wskazany adres, we wskazanych przez nas godzinach. To kolejna zaleta firm cateringowych. Odchodzi problem planowania posiłków, lokali, w których zostaną skonsumowane oraz dogodnych do tego godzin. Wygodne pudełka można mieć zawsze przy sobie.

Dieta sportowa pudełkowa na redukcję

CATERING – MINUSY

Wiele osób nadal nie pozwala sobie jednak na tego typu dogodności ze względu na wysokie ceny usług. Wahają się one w granicach 50 zł dziennie, co w skali miesiąca generuje dużą kwotę. Warto jednak podkreślić, że w cenę tę wliczone są nie tylko produkty, ale i czas oraz praca całego personelu, a także wykorzystane do tego zasoby. Dodatkowo odchodzą nam zakupy, zmniejszają rachunki za wodę oraz prąd. Bilans wbrew pozorom wychodzi zerowy, a jeśli i tak ujemny, to w niewielkim stopniu.

Kolejną obawą klientów często jest to, że nie mają wpływu na to, co otrzymują. Jadłospis jest ustalany przez specjalistów, jednakże nie uwzględnia preferencji wszystkich osób, znajdujących się w danej grupie żywieniowej. No i nie ma co ukrywać… Firma cateringowa nie spełni naszych aktualnych zachcianek. (Zresztą w większości utrudniają one realizację jadłospisu i założeń, co w konsekwencji przekłada się na pewien plus.)

Innymi wadami firm cateringowych są opóźnienia w dostawach oraz forma, w jakiej dostarczane są do nas dania. Tutaj można odnieść się do ceny. Nie jest tajemnicą, że za wykwintnością dań idzie wyższa cena. Często różnice są niewielkie, dlatego należy przeanalizować wszelkie dostępne opcje.

Firmy cateringowe, to doskonały wybór dla osób zapracowanych lub po prostu nie lubiących czy nie umiejących gotować. Wielu klientów korzysta również z tego typu usług, chcąc zbilansować swoje żywienie podczas intensywnych treningów. Ćwiczenia zabierają sporo czasu, stąd nie starcza go na przygotowywanie zbilansowanych posiłków. Warto rozważyć oferty w swojej okolicy i przeanalizować wszystkie wady i zalety. Pomocne w tym celu mogą być rekomendacje. Być może opcja cateringu, to najlepsza decyzja, mająca na celu zaoszczędzić wiele czasu.

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *