Chcemy podzielić się ze światem nieziemskim linguine z tuńczykiem, którym zajadamy się w ostatnim czasie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do tego świetnie nadaje się na danie potreningowe jak i na romantyczną kolację.

Linguine z tuńczykiem – składniki na 2 porcje:

  1. Tuńczyk z puszki w sosie własnym, najlepiej dobrej jakości (100 – 150 gramów)
  2. Linguine (około 150 gramów przed ugotowaniem)
  3. Czosnek (3-4 ząbki)
  4. Świeże chilli
  5. Anchois (2 lub 3 posiekane filety)
  6. Łyżka kaparów (może być trochę więcej jeśli lubicie ich smak)
  7. Pomidorki koktajlowe (około 8 sztuk)
  8. Rukola
  9. Sok z cytryny
  10. Sól i pieprz
  11. Oliwa

Sposób przygotowania:

1) Na oliwie (nie należy jej żałować) podsmaż posiekany czosnek, chilli, i filety anchois. Dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, zamieszaj i smaż przez 3 minuty. Na koniec dorzuć kapary.

2) Na patelnie dodaj ugotowany wcześniej makaron i zamieszaj (najlepiej, żeby był al dente). Przy odcedzaniu pamiętaj, żeby zostawić trochę wody w której gotowane było linguine. Wlej ją teraz na patelnie (około 50-100 mililitrów). Następnie posyp garścią rukoli i ponownie zamieszaj.

Makaron z tuńczykiem

3) Odcedź tuńczyka z puszki i dodaj na patelnie. Wymieszaj, wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, ostatni raz zamieszaj i gotowe 😉

Makaron z tuńczykiem i kaparami

PRO TIP:  Gotowe linguine z tuńczykiem możesz posypać tartym parmezanem. Kapary i anchois są w tym przepisie kluczowe.

Linguine z tuńczykiem i kaparami

SPRAWDŹ NASZE INNE PRZEPISY NA DANIA Z RYBAMI:

  1. ŁOSOŚ W PIKANTNYM SOSIE MIODOWO_CZOSNKOWYM
  2. CURRY POMIDOROWE Z DORSZEM I CIECIERZYCĄ

WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: Najlepiej oceniane przepisy na makarony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *