Krewetki z makaronem z cukinii, fettucini i pomidorkami koktajlowymi to ulubiony przepis naszego szefa kuchni na te owoce morza. Jeśli nie macie specjalnej maszynki do robienia makaronu z cukini to nic nie szkodzi. W naszym przepisie zamieściliśmy filmik w którym pokazane jest 5 sposobów jak można taki makaron zrobić.
Krewetki z makaronem z cukinii – składniki na 2 porcje:
- Krewetki (150 – 200 gramów) – najlepiej surowe
- Fettucini (150 gramów)
- Mała cukinia
- Czosnek (3-4 ząbki)
- Imbir (około 1 cm)
- Pół kieliszka białego wina
- Pół szklanki bulionu
- Świeża posiekana pietruszka
- Papryczka chilli
- Cytryna (1 sztuka)
- Pół szklanki tartego parmezanu
- Oliwa
- Sól i Pieprz
Sposób przygotowania:
1) Na łyżce oliwy podsmaż posiekany czosnek, starty imbir i papryczkę chilli (może być połowa jeśli nie lubisz ostrego). Następnie na patelnie wrzuć krewetki i dopraw solą oraz pieprzem. Po 1-2 minutach dolej wino, bulion, sok z jednej cytryny i startą skórkę z cytryny. Poczekaj około minuty, aż sos się trochę zredukuje i zdejmij krewetki.
2) Na patelnie z sosem wrzuć pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Poczekaj około 1-2 minuty i dodaj makaron z cukinii. Jeśli nie wiecie jak przygotować taki makaron to koniecznie obejrzyjcie ten filmik.
3) Następnie na patelnie dodaj ugotowane fettucini i porządnie wymieszaj. Dodaj krewetki i posiekaną pietruszkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec posyp tartym parmezanem i gotowe 😉
PRO TIP: Uważajcie, żeby nie smażyć krewetek zbyt długo, bo zrobią się gumiaste. Powinny być sprężyste w środku. Najlepiej spróbować jedną z patelni i jeśli będzie gotowa to zdjąć wszystkie pozostałe.
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY NA KREWETKI:
- MAKARON Z KREWETKAMI i RÓŻOWYM PESTO I SZPINAKIEM
- MAKARON BEZGLUTENOWY Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: 15 pomysłów na krewetki od Hellozdrowie