Sezon na szparagi w pełni. Dzisiaj mamy dla Was bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie. Ciabata ze szparagami to zdecydowanie inspiracja, którą możecie zaskoczyć Waszą drugą połówkę w niedzielny poranek. Obiecujemy, że nie będzie reklamacji.
Ciabata ze szparagami – składniki:
- Pęczek szparagów
- Szynka szwardzwaldzka (4 plasterki)
- Ciabata
- Jajka (2 sztuki)
- Odrobina oliwy i masła
Sos holenderski:
- Masło (około 30 gramów)
- Żółtko z jednego jajka
- Sok z połówki cytryny
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Ciabata ze szparagami – sposób przygotowania:
1) Na patelni (najlepiej grillowej) przesmaż przepołowione szparagi. Możesz je również ugotować w garnku.
2) Przekrój ciabatę na pół i skrop oliwą. Następnie przesmaż na patelni grillowej z dwóch stron. Wyłącz palnik i pozostaw przykrytą ciabatę na patelni, aby nie wystygła.
3) Na odrobinie masła usmaż dwa jajka sadzone. Jeśli wolisz to możesz jajka przygotować w koszulce. Przepis znajdziesz TUTAJ.
4) W miseczce ubij zółtko razem z sokiem z cytryny solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wciąż ubijając wlewaj do miski rozpuszczone masło. Idealny sos holenderski powinien mieć konsystencję majonezu
5) Zdejmij ciabatę z patelni i na każdym kawałku połóż 2 plastry szynki szwardzwaldzkiej oraz szparagi.
6) Następnie na każdym kawałku ciabaty połóż jedno jajko sadzone. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.
7) Ciabaty podawaj polane sosem holnderskim
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ NASZE INNE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI:
- Szaszłyki ze szparagami i polędwiczkami wieprzowymi
- Sałatka ze szparagami i chorizo
- Makaron pappardelle ze szparagami
LUB OBEJRZYJ NASZĄ PYSZNĄ INSPIRACJĘ NA MAKARON Z BOCZKIEM I SZPARAGAMI:
WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: 29 przepisów na dania ze szparagami