Sezon na szparagi w pełni. Dzisiaj mamy dla Was bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie. Ciabata ze szparagami to zdecydowanie inspiracja, którą możecie zaskoczyć Waszą drugą połówkę w niedzielny poranek. Obiecujemy, że nie będzie reklamacji.

Ciabata ze szparagami – składniki:

  1. Pęczek szparagów
  2. Szynka szwardzwaldzka (4 plasterki)
  3. Ciabata
  4. Jajka (2 sztuki)
  5. Odrobina oliwy i masła

Sos holenderski:

  1. Masło (około 30 gramów)
  2. Żółtko z jednego jajka
  3. Sok z połówki cytryny
  4. Sól i świeżo zmielony pieprz

Ciabata ze szparagami – sposób przygotowania:

1) Na patelni (najlepiej grillowej) przesmaż przepołowione szparagi. Możesz je również ugotować w garnku.

Szparagi na patelni grillowej

2) Przekrój ciabatę na pół i skrop oliwą. Następnie przesmaż na patelni grillowej z dwóch stron. Wyłącz palnik i pozostaw przykrytą ciabatę na patelni, aby nie wystygła.

3) Na odrobinie masła usmaż dwa jajka sadzone. Jeśli wolisz to możesz jajka przygotować w koszulce. Przepis znajdziesz TUTAJ.

4) W miseczce ubij zółtko razem z sokiem z cytryny solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wciąż ubijając wlewaj do miski rozpuszczone masło. Idealny sos holenderski powinien mieć konsystencję majonezu

5) Zdejmij ciabatę z patelni i na każdym kawałku połóż 2 plastry szynki szwardzwaldzkiej oraz szparagi.

Sos holenderski

6) Następnie na każdym kawałku ciabaty połóż jedno jajko sadzone. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.

7) Ciabaty podawaj polane sosem holnderskim

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ NASZE INNE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI:

  1. Szaszłyki ze szparagami i polędwiczkami wieprzowymi
  2. Sałatka ze szparagami i chorizo
  3. Makaron pappardelle ze szparagami 

LUB OBEJRZYJ NASZĄ PYSZNĄ INSPIRACJĘ NA MAKARON Z BOCZKIEM I SZPARAGAMI:

WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: 29 przepisów na dania ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *