Sałatka z arbuzem i serem kozim to orzeźwiający przepis, który idealnie sprawdzi się na wakacyjnego grilla. Połączenie słodkiego arbuza, chrupiących pestek dyni, wyraźnego smaku sera koziego oraz sosu z lekko pikantną nutą sprawia, że jest to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych sałatek. Jeśli nie lubicie sera koziego to możecie zastąpić go przesmażonym serem halloumi, a w wersji wegańskiej marynowanym tofu. Dla tych, którzy lubią bardziej pożywne porcje można dodać, komosę ryżową, czarną soczewicę lub ryż.

Sałatka z arbuzem – składniki

Do sałatki:

  1. Arbuz (około 1 kilograma)
  2. Ser kozi (około 200 gramów)
  3. Puszka ugotowanej ciecierzycy
  4. Pestki dyni (60 gramów)
  5. Roszponka (2 garści)
  6. Pomidorki koktajlowe (około 150-200 gramów)
  7. Oliwa (2 łyżki)
  8. Sok z jednej limonki
  9. Sól i pieprz

Do sosu:

  1. Duża garść wymieszanych świeżych ziół (może być pietruszka, kolendra i mięta)
  2. Oliwa (około 3-4 łyżki)
  3. Sok z jednej limonki
  4. Czosnek (1-2 ząbki)
  5. Syrop klonowy (łyżeczka)
  6. Kapary (1 łyżka)
  7. Połowa awokado
  8. 1/2 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj kilka razy. Sprawdź smak i konsystencję. Jeśli potrzeba dodaj więcej ziół, oliwy lub soli.
  2. Pokrój arbuza i ser w kostkę oraz odcedź ciecierzycę. Upraż pestki dyni na średnim ogniu na suchej patelni z odrobiną soli, aż się przyrumienią. Następnie wyłóż je na deskę do krojenia i posiekaj.
  3. Do miski włóż roszponkę. Dodaj arbuza, ser, ciecierzycę i pomidorki. Wyciśnij sok z limonki oraz polej oliwą. Posyp posiekanymi pestkami dyni. Sałatkę możesz polać przygotowanym sosem lub serwować w pojemniczku osobno. Gotowe 😉

ZOBACZ RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CHORIZO I SZPARAGAMI

ZOBACZ RÓWNIEŻ: SAŁATKI PRZED I PO TRENINGU (LISTA 9 NAJSMACZNIEJSZYCH)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *