Sałatka z arbuzem i serem kozim to orzeźwiający przepis, który idealnie sprawdzi się na wakacyjnego grilla. Połączenie słodkiego arbuza, chrupiących pestek dyni, wyraźnego smaku sera koziego oraz sosu z lekko pikantną nutą sprawia, że jest to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych sałatek. Jeśli nie lubicie sera koziego to możecie zastąpić go przesmażonym serem halloumi, a w wersji wegańskiej marynowanym tofu. Dla tych, którzy lubią bardziej pożywne porcje można dodać, komosę ryżową, czarną soczewicę lub ryż.
Sałatka z arbuzem – składniki
Do sałatki:
- Arbuz (około 1 kilograma)
- Ser kozi (około 200 gramów)
- Puszka ugotowanej ciecierzycy
- Pestki dyni (60 gramów)
- Roszponka (2 garści)
- Pomidorki koktajlowe (około 150-200 gramów)
- Oliwa (2 łyżki)
- Sok z jednej limonki
- Sól i pieprz
Do sosu:
- Duża garść wymieszanych świeżych ziół (może być pietruszka, kolendra i mięta)
- Oliwa (około 3-4 łyżki)
- Sok z jednej limonki
- Czosnek (1-2 ząbki)
- Syrop klonowy (łyżeczka)
- Kapary (1 łyżka)
- Połowa awokado
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania sosu. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj kilka razy. Sprawdź smak i konsystencję. Jeśli potrzeba dodaj więcej ziół, oliwy lub soli.
- Pokrój arbuza i ser w kostkę oraz odcedź ciecierzycę. Upraż pestki dyni na średnim ogniu na suchej patelni z odrobiną soli, aż się przyrumienią. Następnie wyłóż je na deskę do krojenia i posiekaj.
- Do miski włóż roszponkę. Dodaj arbuza, ser, ciecierzycę i pomidorki. Wyciśnij sok z limonki oraz polej oliwą. Posyp posiekanymi pestkami dyni. Sałatkę możesz polać przygotowanym sosem lub serwować w pojemniczku osobno. Gotowe 😉
ZOBACZ RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CHORIZO I SZPARAGAMI
ZOBACZ RÓWNIEŻ: SAŁATKI PRZED I PO TRENINGU (LISTA 9 NAJSMACZNIEJSZYCH)