Boimy się makaronów. Boimy się, że negatywnie wpłyną na nasze efekty treningowe. Tymczasem to doskonałe źródło energii po intensywnym treningu. Dlaczego nie warto bać się kilokalorii pochodzących z makaronu? Przedstawiamy przepis na makaron pappardelle z polędwiczką wieprzową i kurkami. Mamy nadzieję, że odczarujemy te składniki.

MAKARON PAPPARDELLE – CHWILA ROZKOSZY

Makaron pappardelle, to nic innego jak mąka, jaja i sól. Grube paski idealnie sprawdzają się w daniach włoskich, ale i nie tylko. Dlaczego boimy się makaronu mimo, iż kojarzy nam się przyjemnie? W pewnym momencie makarony okryła zła sława. Rzekomo powodują tycie, przyczyniają się do “pszennego brzuszka”, mają wysoki indeks glikemiczny, a więc się nimi nie najemy…. itd. Tymczasem makaron idealnie sprawdza się, jako sposób na dostarczenie węglowodanów prostych po treningu. Węglowodany proste uzupełniają glikogen w mięśniach, dzięki czemu przyspieszamy ich nadkompensację i regenerację. Nie popadajmy więc w skrajności. Mała ilość makaronu w diecie nie zaszkodzi. Tycie powoduje nie produkt a jego nadmiar.

Zobacz: MAKARON PAPPARDELLE ZE SZPARAGAMI [PRZEPIS]

Dietetyk Aleksandra Łuczak

pappardelle przepis afterfit

MAKARON PAPPARDELLE Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ
I KURKAMI

Ilość porcji: 4
Kcal: 2507 (1 porcja 627 kcal)
B 180 (45), T 97 (25), W 215 (54), F 33 (8), WW 22 (5,5)

SKŁADNIKI:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 g makaronu pappardelle (przed ugotowaniem)
  • 600 g polędwiczki wieprzowe
  • 100 g pomidory
  • 100 g kurki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 garście szpinaku
  • 4 szt. pomidorki koktajlowe
  • 50 g kiełków lucerny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Polędwiczki oczyścić z błon. Pokroić w plastry. Dodać łyżkę oleju, sól, pieprz i posiekane 2 ząbki czosnku. Zamarynować. Odstawić na 15 min.
  3. Ugrilluj pomidorki koktajlowe. Odstaw. Ozdobią nasz talerz.
  4. Kurki wypłucz i oczyść. Podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj sól, pieprz, ząbek czosnku oraz posiekane suszone pomidory.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pomidory i duś ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj.
  6. Ugrilluj polędwiczki wieprzowe.
  7. Udekoruj talerz wg uznania. Niech nasze zdjęcie będzie dla Ciebie inspiracją!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *