Polacy nie jedzą dużo wołowiny. Świadczą o tym statystyki. Wciąż wolimy bardziej drób i wieprzowinę. Spowodowane jest to wieloma czynnikami. Jednym z nich jest na pewno cena. Innym fakt, iż wołowinę trzeba umieć przygotować. A jeszcze innym to, że w ostatnich czasach zalecano ograniczenie spożycia mięsa czerwonego do minimum, ze względu na ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. A że lubimy skrajności i brak nam żywieniowego rozsądku…. Mamy efekty. Warto jednak jeść wołowinę ze względu na wartości odżywcze. Jakie?
WOŁOWINA – WARTOŚCI ODŻYWCZE
Mięso czerwone należy spożywać nie więcej niż dwa razy w tygodniu w ilości ok. 150 g jednorazowo. Wołowina jest źródłem pełnowartościowego białka (ok. 26 g/100 g), tłuszczu (15 g/100 g) oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia czy żelaza. W porcji 150 g dostarczamy ok. 400 kcal. Warto jeść wołowinę. Badania dowodzą, że osoby spożywające zalecane ilości tego gatunku mięsa, rzadziej zmagają się z obniżonym nastrojem czy nawet depresją (Deakin University). Nie masz pomysłu na wołowinę? Przedstawiamy Wam rumsztyk wołowy z sosem chimichurri, grillowanymi warzywami i kaszą pęczak. Pełnowartościowy posiłek, który przygotujecie sami. Smacznego!
Zobacz: PRODUKTY NA MASĘ – CO JEŚĆ? [DIETA NA MASĘ]
RUMSZTYK WOŁOWY Z SOSEM CHIMICHURRI,
GRILLOWANYMI WARZYWAMI I KASZĄ PĘCZAK
Ilość porcji: 4
Kcal: 2819 (1 porcja 705 kcal)
B 183 (46), T 121 (30), W 240 (60), F 51 (13), WW 24,3 (6)
RUMSZTYK
Składniki:
- wołowina 600 g
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso posiekać drobno,dodać czosnek, przyprawy i dobrze wyrobić.
- Formować niezbyt duże okrągłe kotleciki i usmażyć na rumiano.
- Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w krążki.
SOS CHIMICHURRI
Składniki:
- natka pietruszki 2 pęczki
- kolendra 0,5 szkl.
- czosnek 2 ząbki
- papryka chili ½ szt.
- oliwa z oliwek 5 łyżek
- sok z cytryny 1 łyżka
- ocet winny 1 łyżka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dodaj składniki do kielicha blendera.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę.
WARZYWA GRILLOWANE
Składniki:
- papryka zielona 1 szt.
- papryka czerwona 1 szt.
- cebula 2 szt.
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokroić na mniejsze części.
- Ugrillować. Doprawić według uznania.
KASZA PĘCZAK
Składniki:
- kasza pęczak 320 g
Sposób przygotowania:
- Ugotować wg instrukcji na opakowaniu.