Gulasz wołowy z kawą i czekoladą to znana wielu zwolennikom tamtejszej kuchni potrawa. Przerabiana na milion sposobów, znalazła się również w Kuchni Afterfit Catering. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie stworzyli tego dania na nowo. Miło nam więc poinformować, że przedstawiamy Państwu całkiem nową odsłonę gulaszu meksykańskiego z kawą, czekoladą, winogronem i chili.
Wiele osób na tę propozycję powie stanowczo – NIE. Jednak my uwielbiamy połączenia różnych smaków. Tutaj słodko – ostry smak oraz nuta zapachowa sprawia, że jak najbardziej widzimy ten przepis w naszym menu. Idealnie pasuje do diet typu Paleo czy Samuraj.
GULASZ WOŁOWY Z KAWĄ, CZEKOLADĄ, WINOGRONO I CHILI – WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Wołowina i fasola czerwona, to idealna kompozycja białka. W codziennej diecie powinny znajdować się aminokwasy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego w stosunku 1:1. Nie należy więc eliminować ze swojego jadłospisu białka roślinnego, jako mniej przyswajalnego źródła tego makroskładnika.
Dodatkowo gorzka czekolada i winogrono to źródło flawonoidów, które walczą z wolnymi rodnikami i działają antynowotworowo. Okazuje się, że można jeść smacznie i zdrowo. Nie jesteś przekonany do połączenia tych smaków? Wierzymy! My też w pierwszym etapie zareagowaliśmy sceptycznie. Sprawdź i przekonaj się, że nie należy bać się eksperymentów kulinarnych. Tylko otwartość na smaki gwarantuje ciekawą przygodę kulinarną. Na zdjęciu gulasz w towarzystwie chipsów z batatów.
GULASZ WOŁOWY Z KAWĄ, CZEKOLADĄ, WINOGRONEM I CHILI – PRZEPIS
Ilość porcji: 3
Kcal: 1437 (1 porcja 479 kcal)
B 119 (39,3), T 59 (19,6), W 102 (34), F 22,6 (7,53), WW 10,2 (3,4)
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa wołowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 0,5 papryczki chili
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- szczypta cynamonu
- 125 ml kawy espresso
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 200 g pomidorów z puszki
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 200 g winogrono czerwone
- 200 g kukurydzy konserwowej z puszki
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzać garnek z grubym dnem, dodać oleju i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chili, goździki, liść laurowy i pozostałe suche przyprawy (poza pieprzem i solą). Po chwili odstawić.
- Wołowinę pokroić w kostkę 3 – 4 cm.
- Do garnka dodać kawę, bulion i całość zagotować.
- Kolejno dodawać: mięso, pomidory, czekoladę, sól i pieprz. Gotować dopóki mięso nie będzie miękkie. Może to potrwać nawet 2 godziny.
- Po tym czasie dodać fasolę, kukurydzę, winogrono, sos sojowy i gotować przez ok. 20 min.
- Podawać ze świeżą kolendrą.