Kasza jaglana, to idealny produkt po treningu, dlatego nasz dzisiejszy przepis  – krem jaglany z daktylami i owocami to propozycja nie tylko dla łasuchów. Danie idealnie uzupełni rezerwy glikogenowe po intensywnym wysiłku, a także dostarczy niezbędnych wartości odżywczych. Dlaczego warto jeść kaszę po treningu? 

KASZA JAGLANA PO TRENINGU – WĘGLOWODANY

Kasza jaglana to przede wszystkim źródło węglowodanów. W 100 g produktu znajduje się 70 g makroskładnika (w tym skrobia i błonnik). Produkt ten idealnie zastąpi ryż, płatki owsiane, makarony, czyli te produkty, które na co dzień kojarzą się ze zbilansowaną dietą, a dostarczają znacznie mniej witamin i minerałów. Kasza jaglana, to także idealne rozwiązanie dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny.

Zobacz także: SAŁATKI PRZED I PO TRENINGU (9 NAJSMACZNIEJSZYCH)

catering Łódź krem

BIAŁKO A KASZA JAGLANA

Kasza jaglana to także białko o które walczą tak osoby trenujące siłowo. W 100 g produktu jest aż 10 g aminokwasów. W ich skład wchodzi m.in. lizyna. Dość sporą ilość tego aminokwasu zawierają produkty mleczne. Jeśli więc cierpisz na nietolerancję laktozy warto włączyć kaszę jaglaną do jadłospisu, która uzupełni menu w ten związek.

ZASADOTWÓRCZE WŁAŚCIWOŚCI KASZY JAGLANEJ

Kasza jaglana poza wieloma składnikami odżywczymi ma jeszcze jedną właściwość. Jest zasadotwórcza. Oznacza to, że w dobie kwasowych, przetworzonych produktów pozwala  utrzymać prawidłowe pH ustroju. Taka równowaga ma wpływ na pozytywny przebieg reakcji zachodzących w organizmie.

Zanim przejdziemy do przepisu nie mogłabym nie wskazać wartości witamin niektórych minerałów, jakich dostarcza kasza jaglana. 100 g produktu to 100 mg magnezu, ok.2,5 mg cynku, a także żelazo, miedź, mangan czy potas. Większość z tych składników zaspokaja zapotrzebowanie na dany związek w 30% normy dziennej. Imponujące, prawda? Dobra. Już nie zanudzam. Łapcie przepis i smacznego!

Zobacz także: KASZOTTO Z BOBEM, CUKINIĄ, KURCZAKIEM I FETĄ

PRZEPIS NA KREM JAGLANY Z DAKTYLAMI I OWOCAMI

Ilość porcji: 2 
Kcal: 820 (1 porcja 410 kcal)
B 17 (8,5), T 7 (14), W 152 (76), F 20 (10), WW 15 (7,5)

SKŁADNIKI:

  • kasza jaglana 100g
  • 12 szt. daktyli
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • ½ szklanki mleka ryżowego
  • opcjonalnie garść ulubionych owoców leśnych i wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dodawaj do blendera kolejno ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle, banan, kakao, płatki kokosowe i mleko ryżowe.
  2. Blenduj całość przez 10 min.
  3. Masę wyłóż do pojemniczka. Ozdób owocami leśnymi i posyp wiórkami kokosowymi.

Komentarz: 

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *