Początkujący wegetarianin – jak zacząć? Popularność diety wegetariańskiej wciąż rośnie wraz ze świadomością konsumentów, co do spożywanej żywności. Wielu z nas jednak ciężko podjąć decyzję ostateczną o wyeliminowaniu produktów zwierzęcych z jadłospisu, ponieważ nie mamy pomysłu na to, jakich zamienników użyć. A warto… 

Coraz więcej źródeł donosi, że zwierzęta karmione są antybiotykami czy sterydami w celu zwiększenia masy ciała. Doprowadza to do zaburzenia naturalnie występujących mechanizmów, a w ostateczności pogorszenia jakości “produktu” (choć nienawidzę tego stwierdzenia).

Kolejną kwestią jest rosnąca ilość fundacji i stowarzyszeń walczących o prawa zwierząt. Na swoich profilach społecznościowych pokazują jak od strony fabryki wygląda dojenie krów, chów zwierząt klatkowych czy sama rzeź. Widok niejednego przeraża, w innym nasuwa refleksję, a jeszcze w przypadku innych osób po prostu obrzydza jakiekolwiek posiłki. Decyzja wydaje się wtedy prosta. Zostaję wege.

wegetarianin catering Łódź Warszawa

JAK ZOSTAĆ WEGE? – ZADBAJ O UROZMAICONE POSIŁKI

Uważa się, że dieta wegetariańska prowadzi do wielu niedoborów żywieniowych. Jak jest naprawdę? Odpowiedź jest prosta. Każda ŹLE ZBILANSOWANA dieta będzie do takowych doprowadzać. Dlatego ważne, by zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w codziennym jadłospisie. W diecie wegetariańskiej każdego dnia powinny znajdować się produkty z pełnego ziarna, pełnowartościowego białka jak np. rośliny strączkowe, zdrowe tłuszcze – orzechy, oleje roślinne oraz warzywa i owoce. Nie zapominajmy także o ziołach i licznych, ciekawych przyprawach. Możliwości jest wiele.

Większość ludzi nie ma świadomości, ile traci. Wg statystyk średnio spożywamy jedynie jakieś 13 artykułów spożywczych (w ofercie sklepów jest ich ponad 60 000). Tracimy przez to wiele przyjemności ze spożywania posiłków ze względu na brak walorów smakowych. Pomijam już kwestię zdrowia i jakości odżywiania.

PRODUKTY Z PEŁNEGO ZIARNA, CZYLI “JAK ZACZĄĆ”

Produkty z pełnego ziarna zawierają cenny dla zdrowia błonnik oraz witaminy i minerały. Pieczywo pełnoziarniste z dodatkiem soi, orzechów czy suszonych owoców lub nasion dodatkowo zwiększa swoją wartość, dlatego będzie o wiele lepszym wyborem, aniżeli “wiejski” chleb pszenny. Podobnie rzecz ma się z tradycyjną “owsianką” z rodzynkami czy żurawiną. Tutaj jednak uważajmy na  wartość energetyczną posiłku. Często bezmyślnie dodajemy wszystko do miseczki, przekraczając zalecenia i normy pod różnym względem.

Dobrym wyborem jest także ryż brązowy, kasza gryczana, jaglana, quinoa czy inne. Wartością odżywczą przewyższają pszenne makarony. Nie należy także zapominać o często uznawanych za odpad poprodukcyjny – otrębach. To doskonałe źródło wielu niezbędnych do utrzymania zdrowia i kondycji związków odżywczych.

Zobacz nasz przepis na: MAKARON PAPPARDELLE ZE SZPARAGAMI

Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

PÓŁ KILO WARZYW I OWOCÓW DZIENNIE – CODZIENNIE

Jestem zwolenniczką jedzenia ich w surowej postaci. Surówki, sałatki, soki owocowe, to doskonały sposób na “przemycenie” ogromnej ilości warzyw i owoców dziennie. 500 g – liczba ta wielu nadal przeraża mimo, iż średniej jakości jabłko to już 150 g.

Oczywiście warzywa można także poddawać obróbce termicznej (niektóre z nich wręcz trzeba). Można je gotować, zapiekać, parować czy podsmażać. Doceniajmy także zupy, które wciąż są nielubiane przez wielu. Nie bez powodu nasze babcie mówiły, że trzeba je jeść, aby być zdrowym.

Wciąż zapominamy także, że poza witaminami, minerałami i błonnikiem, warzywa i owoce dostarczają kwasów organicznych, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów zachodzących w organizmie. Właściwości kwasu np. jabłkowego są potwierdzone naukowo i wiele osób korzysta z nich na co dzień np. podczas odchudzania.

Zobacz nasz przepis na: SAŁATKĘ Z PIECZONĄ DYNIĄ I FETĄ LUB TOFU

catering Łódź przepis

WARZYWA STRĄCZKOWE JAKO ŹRÓDŁO BIAŁKA – POCZĄTKUJĄCY WEGETARNIN

Soczewica, fasola, groch, bób, soja… Strączki dostarczają nie tylko białka, ale i witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Oczywiście, to prawda, że rośliny strączkowe są ciężkostrawne, jednak aby zmniejszyć dyskomfort wynikający z ich spożycia, warto je namoczyć. Niektórzy uważają, że kilkukrotne namoczenie i wypłukanie dodatkowo pomaga, co jest prawdą, jednak nie uważam, żeby w przypadku każdej osoby miało to większy sens. Każde kolejne płukanie zmniejsza wartość odżywczą produktu. Stosujmy więc taki zabieg w określonych stanach fizjologicznych czy chorobowych.

wegetarianin catering Łódź Warszawa

PRZEKĄSKI? – BAKALIE SPRAWDZĄ SIĘ TU IDEALNIE

Nasiona słonecznika, wszelkiego rodzaju orzechy czy niedoceniony sezam, to idealna kompozycja w miseczce na służbowym biurku. Tego typu grupa produktów, to źródło witamin z grupy B, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także minerałów jak: magnez, cynk, potas, wapń i inne.

Należy jednak pamiętać, że tego typu przekąski powinny stanowić uzupełnienie diety. O ile garść dostarczy niewielu kalorii i wielu wartości odżywczych, tak zjedzenie kilograma bakalii dziennie może skończyć się nadprogramowymi kilogramami. Stąd, bakalie – tak, ale z rozsądkiem.

ZIOŁA, JAKO UROZMAICENIE DIETY WEGE

Napary z liści malin, jeżyn czy kwiatów bzu, stanowią doskonałe uzupełnienie diety nie tylko wegetarian. Zaleca się spożywanie różnych ziół, ich kwiatów oraz liści w różnych stanach chorobowych czy fizjologicznych, zapominając, że dostarczają wiele cennych właściwości odżywczych, poprawiają trawienie oraz wypróżnianie. Ziołolecznictwo wraca do nas wraz z chęcią powrotu do naturalnego stylu życia. Fitoterapia ma ogromny potencjał i warto nią zainteresować.

wegetarianin dieta pudełkowa Łódź Bydgoszcz Warszawa Wrocław

NABIAŁ, JAKO ŹRÓDŁO WAPNIA W DIECIE WEGE

Tutaj mamy podział na wegan jedzących nabiał czy jaja (owolaktarianizm) oraz tych unikających w pełni jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego lub wyłączających z diety poszczególne grupy produktów. Temat rzeka na inny artykuł. My dziś piszemy o tym, jak zacząć, a więc wg mojej opinii, jeśli nie do końca wiemy, jak żywić się, będąc wegetarianinem, należy stopniowo wyłączać poszczególne grupy jednocześnie edukując się w tym sposobie żywienia.

Sery, twaróg czy jogurty i kefiry dają nam wiele możliwości żywieniowych. Wyłączenie wszelkich tych grup produktów może spowodować, że początkujący wegetarianin poczuje się zagubiony, zacznie źle się czuć fizycznie, a następnie obciążenie psychiczne, jakiemu się podda zniechęci go do dalszych zmian.

Oczywiście jednocześnie próbuj nowych smaków, jak jogurty sojowe, kokosowe itd. Czy wiesz, że są specjalne bakterie probiotyczne, które pozwolą Ci zrobić kefir kokosowy? Ano wiele jeszcze pewnie nie wiesz, dlatego wszystko powoli. W pewnym momencie uświadomisz sobie, że nigdy nie jadłeś tak “bogato”. Na wszystko potrzeba jednak czasu oraz wiedzy.

Nie rzucaj się na głęboką wodę od razu, jeśli nie do końca wiesz, jak się za to zabrać. Zmieniaj swój sposób żywienia powoli lub zaufaj profesjonalistom. Wiele cateringów dietetycznych ma w swojej ofercie dietę roślinną, która nauczy Cię nowych smaków, a także pokaże jak komponować posiłki. Menu, które dostajesz jest tworzone przez dietetyków, którzy dbają oto, aby całość była w pełni zbilansowana. Obserwuj swoje ciało, patrz jak reagujesz i podejmuj kolejne małe kroki.

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *