DIETETYCZNY INDYK Z AWOKADO I SOCZEWICĄ W MLEKU KOKOSOWYM, to propozycja dla osób aktywnych i zapracowanych. Przygotowanie dania nie zajmie więcej, jak pół godziny. Całość stanowi dowód na to, że można zadbać o zbilansowany sposób żywienia, mimo szybkiego tempa życia. Przepis dostarcza niezbędnych makroelementów, w tym dużej ilości białka, o którym co nieco dziś powiemy.

BIAŁKO Z MIĘSA A BILANS AZOTOWY

Aktywność fizyczna nieodzownie wiążę się ze zbilansowanym sposobem żywienia. Zaleca się regularność posiłków, a przede wszystkim odpowiednią podaż niezbędnych makro- i mikroelementów. Wielu sportowców podkreśla rolę mięsa w diecie osób aktywnych. Uważa się, że jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz innych, cennych dla organizmu składników. Jednak, ile faktycznie białka w ciągu doby powinny spożywać osoby aktywne fizycznie?

W celu określenia zapotrzebowania na białko należy ustalić bilans azotowy. W przypadku chęci uzyskania przyrostu masy mięśniowej wartość musi być dodatnia. Białko bierze udział w stale zachodzących przemianach w naszym organizmie. W ciągu doby do 300g ulega rozpadowi, z czego tylko do 30g zostaje w efekcie wydalone. Bilans azotowy, to obowiązkowy element, który należy uwzględnić w jadłospisie osób aktywnych. Służą do tego określone wzory.

ILE BIAŁKA NALEŻY SPOŻYWAĆ?

Wróćmy jednak do głównego pytania, które nurtuje wiele osób rozpoczynających swoją przygodę z siłownią czy inną formą aktywności fizycznej. Ile białka należy spożywać, aby osiągnąć maksimum korzyści z treningów? Według Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 roku zaleca się spożycie 0,9g/kg/mc/dzień w przypadku osób o umiarkowanej aktywności fizycznej. Sportowcy podejmujący ciężki wysiłek fizyczny wg Kostki i współpracowników z 2012 roku powinni spożywać nawet 1,7g/kg/mc/dzień. Oznacza to, że produkty białkowe są niezbędne w diecie osób aktywnych. O ile odżywki białkowe znajdują zastosowanie w przypadku osób trenujących intensywnie, tak osoby podejmujące aktywność fizyczną rekreacyjnie bez problemu dostarczą niezbędną ilość makroskładnika w diecie.

NADMIAR BIAŁKA W DIECIE

Trwają dyskusje czy oby na pewno w diecie „na masę” nadmierna podaż białka ma sens. Specjaliści zgadzają się, że podczas redukcji białko faktycznie przyspiesza procesy spalania tkanki tłuszczowej, jednakże nie odnotowano większych efektów podczas „robienia masy”.

Dodatkowo nadmiar białka w diecie znacząco obciąża nerki oraz wątrobę. W konsekwencji możemy doprowadzić do kwasicy metabolicznej. I na koniec cenna uwaga! Wraz ze wzrostem ilości białka w diecie, sugeruje się zwiększenie podaży potasu i wapnia. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego przebiegu reakcji metabolicznych z udziałem omawianego makroskładnika.

DIETETYCZNY INDYK Z SOCZEWICĄ I AWOKADO W MLEKU KOKOSOWYM – BIAŁKO

W naszym przepisie nie tylko samo mięso jest źródłem pełnowartościowego białka. Według norm Instytutu Żywności i Żywienia stosunek białka roślinnego do zwierzęcego powinien wynosić 2:1, stąd nie bez powodu znalazła się tutaj soczewica. Rośliny strączkowe dostarczają cennego, pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego makroelementu. Tutaj 40g produktu dostarcza aż 10,2g białka. Dla porównania 180g piersi z indyka 34,6g. Całe danie natomiast, to aż 54,3g białka!

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *